Angela je odbijena

Berlin — Susret nemačke savezne vlade i saveznih zemalja završen je bez konkretnih odredbi o novim merama u borbi protiv koronavirusa.

pixabay.com

Međuti, učesnici tog sastanka su apelovali na građane da društvene kontakte smanje na najmanju moguću meru. “Svaki kontakt koji se ne dogodi je dobar za borbu protiv pandemije”, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon video-konferencije s premijerima nemačkih saveznih pokrajina.

Merkel je naglasila kako je ona ovaj apel htela da pretoči u konkretnu odredbu, ali da na to nisu pristali predstavnici saveznih zemalja, prenosi Jutarnji list.

Merkel i premijeri saveznih pokrajina trebalo bi da se sastanu još jednom sledeće sedmice u sredu kako bi raspravljali o obvezujućim merama koje bi trebalo da stupe na snagu nakon kraja novembra do kada su na snazi aktualne mere zatvaranja koje se odnose na ugostiteljske objekte, hotele i kulturne ustanove.

U ponedjeljak je odlučeno da i ove mere zatvaranja na snazi ostanu najmanje do kraja prve sedmice decembra kako bi bilo moguće bolje proceniti njihov učinak.

Cilj mera je smanjenje broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana na ispod 50. Cilj je takođe da se na novom sastanku donesu i dugotrajne mere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje bi sezale i u sledeću godinu.

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 + 18 =