AUSTRIJA: Predsednik raspustio vladu kancelara Kurca, vanredni izbori u septembru

Nakon skandala sa Ibice, došlo je do raspada koalicije i vanrednih izbora, koji su zakazani za septembar.

pixabay.com
pixabay.com

Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen zvanično je raspustio vladu kancelara Sebastijana Kurca, dan nakon što joj je u parlamentu izglasano nepoverenje.

Predsednik je kabinetu naložio da nastave rad do formiranja nove vlade, ali na čelu s ministarkom finansija Hartvigom Legeru na čelu.

On je političkim akterima poručio da ne insistiraju na onome što razdvaja, već da traže ono što ih sve povezuje.

– Mi smo svi Austrijanci i to nas povezuje. Želimo svi sve najbolje našoj zemlji, barem od toga polazim. Treba da, zbog toga, ne insistiramo na onome što nas razdvaja, već tražimo ono što nas povezuje – kazao je Van der Belen.

Ukazao je da se Austrija nalazi u dinamičnim procesima u kojima je dobro zastati i razmisliti šta se iz njih može naučiti.

– Verujem da aktuelna situacija pokazuje koliko je važno da postoje razgovori među političkim partijama. U demokratiji mora da postoji dijalog. Nije dovoljno da se razgovara samo kada nekome nešto treba i to nam se sada osvetilo. Neophodno je ophoditi se prema drugima uz poštovanje i prihvatati drugačiji stav – naglasio je predsednik Austrije.

Da podsetimo, austrijski parlament u ponedeljak je izglasao nepoverenje prelaznoj vladi Sebastijana Kurca, nakon optužbi za korupciju u kojima je glavni akter bio sada njegov bivši zamenik Hajnc Kristijan Štrahe.

Ranije, vicekancelar Štrahe i skoro svi ministri iz stranke FPO, koalicionog partnera Kurca, podneli su ostavke.

Nakon skandala sa Ibice, došlo je do raspada koalicije i vanrednih izbora, koji su zakazani za septembar.

Izvor: Tanjug, Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eight + seventeen =