Mađari naši prijatelji: Bela Palfi

Serijal tekstova “Mađari naši prijatelji” na portalu Glas Nacije završavamo tekstom o proslavljenom sportisti Bela Palfi . Da li znate ko je bio Bela Palfi?

 

Palfi je fudbal počeo da igra u AK Vojvodina iz Velikog Bečkereka a za vreme Drugog svetskog rata bio je član ekipe LJAK iz Novog Sada. Posle rata odlazi u Suboticu i u grupi je igrača koji su osnovali subotički FK Spartak. Na prvom državnom prvenstvu nove Jugoslavije 1945. godine igra za reprezentaciju Vojvodine, koja je u četvrtini finala pobedila reprezentaciju Makedonije sa 3:1 a u polufinalu izgubila od ekipe Jugoslovenske Armije sa 4:3.

Kada je otišao na odsluženje vojnog roka, pristupio je ekipi Partizana i time ušao u istoriju kluba kao jedan od igrača koji su igrali od samog osnivanja i u sezoni 1946/47 osvojili prvu titulu šampiona države za Partizan. U ovoj prvoj sezoni za Partizan dao je četiri gola. Palfi je takođe i sa Partizanom osvojio kup Jugoslavije 1947.

Palfi je za Partizan odigrao 95 utakmica, od toga 29 prvenstvenih, i postigao je 40 golova i od toga 4 prvenstvena.

Posle Partizana i Spartaka, 2. septembra 1948. godine, prelazi u beogradsku Crvenu zvezdu gde ostaje do 4. januara 1953. godine. U ovom periodu za Crvenu zvezdu je odigrao 212 utakmica i postigao je 40 golova.

Sa ekipom Crvene zvezde Palfi je osvojio dve titule šampiona Jugoslavije, 1951 i 1952/53, i tri trofeja fudbalskog kupa Jugoslavije, 1948., 1949 i 1950[5

Za reprezentaciju Jugoslavije Palfi je odigrao ukupno šest utakmica tri za B ekipu i tri za najbolju selekciju

Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen − 6 =