BELI HLEB, SMRZNUTA JELA, MARGARIN… Najnezdravije namirnice koje možete pojesti!

Suhomesnati proizvodi puni su nitrata, nitrita i drugih hemikalija koje se dovode u vezu sa srčanim bolestima i rakom, a suprotno opštim verovanjima, čak su i maslac i druge životinjske masti, poput svinjske, zdravije od margarina.

 

pixabay
pixabay

 

Danas smo suočeni sa mnoštvom informacija o pravilnoj ishrani i kako ona utiče na zdravlje, što čini odabir onoga što je zapravo zdravo i korisno za nas veoma komplikovanim. Srećom, postoje jasno utvrđena pravila koje namirnice treba izbegavati u bilo kojim okolnostima, zato što od njih nema apsolutno nikakve koristi, a umnogome predstavljaju i opasnost po zdravlje.

Predstavljamo vam one koje nikada ne bi trebalo da budu na vašem jelovniku, ako želite da dugoročno sačuvate svoje zdravlje.

Beli hleb
Beli hleb i rafinisano brašno su generalno štetni po naš organizam, jer su zapravo svi vitamini, minerali, vlakna i druge hranljive supstance preradom odstranjene iz ovih namirnica. Naš organizam ne uspeva da pravilno vari takvu hranu, što može dovesti do problema sa zdravljem. Rafinisano belo brašno se boji hlorom, a dodaje se i bromid – ove dve hemikalije su usko povezane sa pojavom oštećenja pojedinih organa i žlezda.

Smrznuta jela
Većina gotove smrznute hrane prepuna je konzervansa, industrijske soli, transmasnih kiselina i drugih veštačkih sastojaka. Kuvana hrana nakon smrzavanja ostaje bez većine hranljivih sastojaka.

Beli pirinač
Kao i beli hleb, i beli pirinač prolazi čišćenje, nakon kojeg gubi većinu hranljivih sastojaka. Ovakva vrsta pirinča odvojena je od klica i mekinja zbog kojih je pirinač inače karakteristične smeđe boje. Beli pirinač je nutritivno slabijeg kvaliteta i telo ga drugačije vari nego smeđi pirinač.

Kokice iz mikrotalasne
Kokice su veoma popularne kod filmofila i onih koji posećuju bioskope, ali to je jedna od najnezdravijih namirnica koju možete pojesti. Praktično svaki sastojak kokica iz mikrotalasne, počev od genetski modifikovanog kukuruza, preko industrijske soli i konzervansa, do hemikalija koje pojačavaju ukus, nezdrav je i predstavlja odličnu podlogu za razvijanje bolesti. Osim toga, ovakve kokice sadrže i dijacetil, hemikaliju koja može da naškodi plućima.

Prerađeno meso
Salame, kobasice, paštete, viršle, šunke i druge vrste prerađenih proizvoda prepune su nitrata, nitrita i drugih hemikalija koje se dovode u vezu sa srčanim bolestima i rakom.

Energetske pločice
Iako se u reklamama predstavljaju kao zdrav dodatak ishrani, istina je daleko od toga. Ovakve namirnice sadrže prerađene proteine soje, rafinisani šećer, hidrogenizovanu masnoću i druge štetne aditive koji dovode do hroničnih bolesti.

Margarin
Sakriven u raznim namirnicama, margarin, hidrogenizovana transmasna kiselina, namirnica je koju treba izbegavati po svaku cenu. Suprotno opštim verovanjima, čak su i maslac i druge životinjske masti, poput svinjske, zdravije od margarina.

Dijetalni proizvodi
Većina proizvoda za mršavljenje sadrži veštačke zaslađivače, koji su višestruko štetni po naš organizam. Oni uzrokuju mnoge endokrine probleme, kao i probleme sa sistemom za varenje. Ovakvi proizvodi sadrže i hemijske dodatke za ukus, koji bi trebali da zamene prirodne masti i druge sastojke kako bi se smanjio broj kalorija.

 

 

 

Izvor:Informer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eight − 4 =