BLAGOJE JOVOVIĆ DOBIJA ULICU U BEOGRADU: Inicijativa pred gradskim odbornicima

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da veruje da će odbornici Skupštine grada Beograda prihvatiti njegovu inicijativu i da će Blagoje Jovović, čovek koji je pucao u, kako kaže, najvećeg zlotvora srpskog naroda Antu Pavelića, dobiti ulicu u Beogradu.

pixabay.com
pixabay.com

Vesić je na svom Fejsbuku napisao da će grad Beograd imenovanjem ulice po Jovoviću ukazati počast tom srpskom heroju za njegov herojski čin, a nakon što je decenijama bio nepoznat za srpsku istoriju i predanje.

Prema Vesićevim rečima, na spomen ploči koja će se nalaziti u ulici Blagoja Jovovića pisati da je on 10. aprila 1957. godine u Argentini “izvršio ljudsku pravdu pucajući u najvećeg zlotvora srpskog naroda ustaškog vođu Antu Pavelića”.

“Uz pomoć nekoliko prijatelja, Blagoje Jovović, u nedostatku sudskog procesa i zakonske kazne, sproveo je pravdu nad zločincem Pavelićem. Tako je osvetio stotine hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaške kame u stravičnim zločinima u Drugom svetskom ratu. Zlikovac je preminuo od posledica rana koje mu je naneo ovaj heroj”, napisao je Vesić.

Spomenici Selimoviću, Crnjanskom i Zmaju

Na sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda danas su usvojene inicijative da se podignu spomenici velikim književnicima Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom i Jovanu Jovanoviću Zmaju, potvrdila je Andrea Radulović, predsednica Komisije.

Ona je dodala da su članovi Komisije usvojili inicijative, koje je podneo Goran Vesić u svojstvu građanina, da se spomenik Meši Selimoviću podigne na platou na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove, odnosno da se spomen-obeležje Milošu Crnjanskom postavi u glavnoj aleji parka Tašmajdan.

 

Kurir

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × four =