DALIBOR JEVTIĆ: Stejt department konačno ukazao na položaj Srba na KiM

Zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, povodom godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava u Svetu američkog Stejt departmenta, rekao je da su se konačno u jednom tako važnom dokumentu stvari nazvale pravim imenom.

printscreen
printscreen

– Izveštaj Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo, i u tom delo konkretno na položaj Srba kao i pitanje povratka, je konačno ukazalo na istinske probleme u ovim segmentima i prikazuje realnost problema sa kojima se suočavamo a na koje smo moje kolege i ja ukazivali i ukazujemo već duže vreme. Preko 100 incidenata, nedovoljna podrška procesu povratka u najkraćem opisuju sve ono što danas predstavlja problem opstanka i povratka Srba na Kosovu – rekao je Jevtić.

Kako navodi, nedvosmisleno je potvrđeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice kao i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona čine vrlo malo ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu.

– Imovina kao jedan od ključnih pitanja ne samo kada je o povratku i opstanku reč, već i osnovnih ljudskih prava, je kao problem jedna od najvećih prepreka u rešavanju ovih problema. Nadam se da će ovaj izveštaj uticati na delovanje i predstavnika medjunarodne zajednice na Kosovu da po ovim pitanjima urade više i imaju veći uticaj na institucije koje treba da urade svoj posao u skladu sa zakonima – rekao je Jevtić.

On je na kraju izrazio i lično zadovoljstvo zbog činjenice da su diplomatske aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đurića, njegovih kolega političkih predstavnika Srba sa Kosova i njega lično dale rezultate i dodaje da je sve ono što je prezentovao o pitanjima i problemima tokom sastanaka sa predstavnicima Stejt departmenta i na Kosovu, ali i tokom njegove posete Vašingtonu prihvaćeno i ozbiljno razmatrano.

– U godišnjem izveštaju Stejt departmenta, koji je predstavio državni sekretar SAD Maj Pompeo, pominje se i Kosovo, čiji je problem napad na Srbe. Naime, u delu izveštaja posvećenom Kosovu navodi se da su problemi napadi na etničke manjine, uključujući i one od strane snaga bezbednosti. U izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta se navodi i da incidenti i napadi protiv Srba na Kosovu kontinuirano traju – rekao je Jevtić.

Navodi i da je u prvih sedam meseci 2018. registrovano više od 100 incidenata koji uključuju krađe, oštećivanje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade.

– Navodi se i da je proces povratka raseljenih Srba otežan zbog bezbednosnih incidenata kao i nespremnosti lokalnih zajednica da prihvate povratnike. Uprkos zvaničnim pozivima na povratak raseljenih lica, kosovska vlada nije preduzela korake da eliminiše prepreke njihovom povratku, kao što je, izmedju ostalog povratak imovine – rekao je Jevtić.

Izvor: Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

8 + 1 =