DEDA MRAZ ŽIVI NA VOŽDOVCU

U petak veče u prestonici zasijala kuća sa više od 20.000 novogodišnjih svetiljki. Došlo stotinak mališana sa roditeljima.

printscreen

Mališani uglavnom znaju gde živi Deda Mraz, ali deca sa Voždovca svako veče tokom zimskih praznika, odlaze ispred njegove kuće u Gostivarskoj ulici broj 32. Tamo je u petak oko 18 časova svečano zasijala kuća sa više od 20.000 svetiljki.U njoj uživaju stari i mladi, a za nju je zaslužan samo jedan čovek, Vuk Tomić. Već skoro 15 godina za praznike ukrašava kuću, ne broji kilovate potrošene struje, ni sate utrošene u pripreme.

– Ništa nije bitno, samo da kuća bude ukrašena sa što više stila – kaže Tomić. – Svakog dana razmišljam o novogodišnjem kićenju. Dogodi mi se da ustanem ujutru i neku ideju stavim na papir i nakon toga ručno pravim svetiljke.Već na kapiji dočekaće vas velika zvezda na vrhu, jelka na desnoj i zvončić na levoj strani. Sija i na prozorima, tremu, ogradi.- Sa devet godina se prvi put popeo na krov da postavi svećice. Kada sam to preživela, bila sam svesna da će uvek tražiti sve veći izazov. Tako je bilo i na porodičnim putovanjima. Ja sam sa ćerkama išla po garderobu, a on bi sa tatom tražio dekoraciju za kuću – priča ponosna Vukova mama.

Vuk, po zanimanju pi-ar menadžer, 2005. je dobio i priznanje grada za najlepše okićenu kuću u gradu. Inspiraciju je, međutim, pronašao u dečijem filmu „Sam u kući“.Osim Voždovčana, sinoć je na svečanosti bilo i sugrađana iz Železnika, Novog Beograda, Zemuna, a razdragani domaćin za njih je pripremio i klupice preko puta kuće, ali i vruću rakiju i kuvano vino da se zgreju. A kako najmlađi ne bi posumnjali da tu zaista živi Deda Mraz, porodica Tomić spremila je mnogobrojne slatkiše.

Osim fasade, Vuk se sa svojih šest sestrića postarao i da kuća unutra odiše prazničnim duhom. Za to je izdvojio kutak u dnevnom boravku u kojem se nalazi šest jelki, svaka ukrašena različitom bojom ukrasa. Ispod njih nalaze se sanke, Deda Mraz, irvasi, kao i broš koji je pripadao Vukovoj baki.Pprošlogodišnje svećice Tomić je poklonio vrtiću „Pinokio“, koji je nekada pohađao, a u koji sada ide sestrić Filip.- Deca su bila oduševljena kada sam im doneo svećice. Pričali su da su to sijalice sa kuće Deda Mraza. Nakratko sam postao idol svih tih mališana – priča Vuk Tomić.

Kurir

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

20 − nine =