Evo zbog čega bi koziji sir trebalo što češće imati na meniju!

Koziji sir, jogurt i surutku trebalo bi što češće imati na meniju, jer kod dece podižu imunitet, a važni su i za izgradnju i obnovu kostiju.

pixabay.com
pixabay.com

Podstiču pravilan rad digestivnog trakta, ali se preporučuju i u prevenciji i terapiji oboljenja jetre (masna jetra, ciroza, mononukleoza). Delotvorni su kod osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upala, rada bubrega…

Proteini iz kozje surutke se odmah apsorbuju i snabdevaju mišićne ćelije energijom i aminokiselinama, a atletičarima i rekreativcima obezbeđuje brz oporavak mišića posle treninga.

Izvanredna je i za trudnice, kod kojih postoji povećana potreba za belančevinama. Surutka je bogata i esencijalnom aminokiselinom triptofan (prirodni sedativ).

On stimuliše lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera koji stvara osećaj relaksiranosti. Serotonin deluje i antidepresivno, smanjuje apetit, snižava holesterol i čisti zubne naslage.

Izvor: Pink.rs, Novosti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14 − thirteen =