INFRASTRUKTURA U SRBIJI NIKAD RAZVIJENIJA: Gradiće se još 250 km auto-puteva

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je danas da će sledeće godine biti izgrađeno 27 kilometara auto-puta od Kruševca do Pojata u okviru Moravskog koriodora i da će do kraja 2021. biti završena i deonica auto-puta “Miloš Veliki” od Preljine do Požege.

pixabay.com
pixabay.com

– Važno je što smo počeli da gradimo auto-puteve i u prethodnih nekoliko godina smo uradili 350 kilometara novih auto-puteva – rekla je Mihajlović za i dodala da Srbija danas ima 924 kilometara auto-puta.

U toku je izgradnja još 250 kilometara novih auto-puteva.

Mihajlović podseća da se gradi trenutno auto-put Ruma-Šabac i brza saobraćajnica Šabac-Loznica.

– Juče je potpisan ugovor za gradnju Fruškogorskog koridora od Rume do Novog Sada i na tom potezu ćemo imati 125 kilometara auto-puta i brze saobraćajnice – rekla je Mihajlović.

U toku su i radovi na izgradnji auto-puta Sremska Rača-Kuzmin.

Ministarka kaže da će auto-put “Vožd Karađorđe” delom biti brza saobraćajnica i da će koštati oko dve milijarde evra, a precizira da bi sledeće godine mogla da bude završena projektna dokumentacija.

Naglasila je da Srbija ulaže u auto-puteve i pruge odnosno transportnu infrastrukturu više od 16 milijardi evra.

Mihajlović dodaje da će sledeće godine početi izgradnja auto-puta od Niša ka Prištini na prvoj deonici Niš-Pločnik.

– Za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša trebalo bi da bude potpisan ugovor sledeće godine, a radovi treba da budu gotovi za tri godine, što će omogućiti da se vozom putuje od Beogada do Niša za samo sat vremena – rekla je Mihajlović.

Navodi da će američki DFC finansirati Auto-put mira od Pločnika do Merdara i da bi radovi mogli da krenu krajem naredne godine ili početkom 2022.

Mihajlović ističe da će DFC finansirati projekte za povezivanje u regionu i da će svima biti bolje kada budu prisutne investicije vredne više milijardi evra.

– Američki kapital je kod nas već prisutan kod Moravskog koridora – rekla je Mihajlović i dodala da će DFC podržati Auto-put mira sa dodatnih 750 do 800 milona evra od Pločnika do Merdara jer je EU već obezbedila 220 miliona evra za prvu deonicu od Niša do Pločnika.

– Verujem da ćemo do kraja godine imati završenu dokumentaciju i da ćemo sledeće godine pričati o ugovorima sa DFC – rekla je Mihajlović.

Dodaje da se krajem oktobra ili početkom novembra raspisuje tender za izbor izvođača radova za Niš-Pločnik koji će biti izabran do kraja godine i da će do marta 2021. početi radovi.

 

Kurir

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven + 6 =