IZDAO ROĐENU ZEMLJU: Ovaj srpski vaterpolista je odlučio da igra za drugu državu

Još jedan Srbin više neće nositi dres reprezentacije Srbije.

pixabay

U pitanju je vaterpolista Boris Vapenski koje će obući dres selekcije Gruzije za koju će nastuputu na predstojećem EP koje će se održati u periodu od 12. do 26. januara u Budimpešti.

Vapenski je sa “delfinima” osvojio evropsku bronzu 2010. u Zagrebu, ali već sledeće godine nije ušao u prvih 13 kada se verovatno pomirio da više neće igrati na velikoj sceni, pozvali su ga Gruzini da im pomogne.

– Kod nas je prejaka konkurencija, na mojoj poziciji neprikosnoveni su Filip Filipović i Dušan Mandić, tako da sam se odlučio za drugu selekciju. Motiv je čisto sportski, želja da što duže igram vrhunski vaterpolo. Pozvali su me pre godinu dana, ponudili dobre uslove, morao sam da se preselim u Tbilisi, zaigram za Dinamo kako bih stekao pravo da igram za Gruziju – priča Vapenski.

Dete Vojvodine, ljubimac navijača Crvene zvezde, s kojom je 2013. osvojio titulu prvaka Evrope, inostranu karijeru je gradio u mađarskom Egeru i italijanskoj Ortiđi. On se tako pridružio našim bivšim reprezentativcima koji nose kapicu druge selekcije, kao što su Soro (Brazil), Marković, Vuksanović (Kazahstan), Kovačević (Francuska)…

– Ja sam još pre šest-sedam godina shvatio da za mene nema mesta u našem najboljem timu. Igrao sam i u mandatu Dejana Savića, a posle razgovora se selektorom shvatio sam šta je za mene najbolje. Realan sam, svestan da su Filipović i Mandić svetske zvezde, bolji i nema zle krvi. Sve, dok me Jovo Popović, tadašnji selektor Gruzije nije kontaktirao nisam ni razmišljao da igram za drugu zemlju. Ali, nisam pogrešio što sam prihvatio ponudu – naglašava Vapenski.

Naš as nije jedini stranac u Gruziji. Odranije za njih igraju Crnogorac Crepulja i Hrvati Jelača i Elez, a od ove sezone i Italijan Balardi.

– U Tbilisiju imamo fenomenalne uslove za rad. Dinamo je u stvari reprezentacija, igramo Ligu šampiona, napredujemo. Vodi nas legendarni Revaz Čomahidze. Oni dosta ulažu u vaterpolo, naročito u mlađe kategorije, nadaju se dobrim rezultatima za desetak godina. A koliko mi, seniori možemo, videćemo na EP – podvlači Vapenski.

 

Kurir

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five − 5 =