Kako litar “specijalne” rakije dogura do 140 evra?

Iako je naša zemlja treća u svetu po proizvodnji šljive, sa više od pola miliona tona tog voća godišnje, šljivovica odavno nije jedina rakija koja se proizvodi.

Rakija se danas, verovali ili ne, pravi i od kupusa i šargarepe, a trenutno najpopularnija i najskuplja rakija pravi se od mušmule. Litar ovog, u narodu poznatog “srpskog zlata”, ide i do 140 evra. Od čega zavisi cena rakije? Kako se proizvođači bore sa crnim tržištem i pandemijom?

To su pitanja koja je Televizija Prva postavila nekadašnjem profesoru Poljoprivrednog fakulteta, Ninoslavu Nikićeviću.

“Kada je reč o mušmulovači, u pitanju je jedna stara, posebna voćna vrsta, koja pripada porodici ruža, a cena od 140 evra za litar je poprilična. Postoji tehnološka i tržišna vrednost. Uvek je tržišna vrednost veća od tehnološke – ako tržište ceni 140, tehnološki je to maksimum 60, 70 evra”, navodi Nikićević.

Ipak, prema njegovim rečima, kao što Francuzi najviše cene konjak, a Škoti viski, ni mi u Srbiji ne smemo dopustiti da neka voćna rakija bude skuplja od šljivovice.

Rakija koja je oduševila SAD: “Yebiga” očarala i poznatog muzičara

“Svaka čast mušmuli i ostalim voćnim vrstama, ali šljiva i šljivovica su proslavile srpski narod”, poručio je.

Stanimir Cane Minić, proizvođač rakije, kaže da je da litar rakije potrebno oko 16, 17 kilograma mušmula. Međutim, ona nije najskuplja u njegovoj ponudi.

“Najskuplja mi je malina, ona je 3.500 dinara, mušmula je 1.500, a oskoruša 2.500…”, priča Minić.

Izvor: b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 − one =