Krizni štab mora da preseče o novim merama; “Sigurno ćemo zauzeti oštriji stav”

Poslednjih dana epidemiološka situacija u Srbiji naglo se pogoršala, pa je za sredu u 8 sati zakazana sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

pixabay

Na takav sled stvari epidemiolozi su upozoravali već pred produženi vikend zbog državnog praznika Sretenja, koji se nadovezao na vikend.

“Svi podaci za vikend nisu relevantni, uvek se za vikend i praznik manje testira, ali ćemo već u toku nedelje imati situaciju da se taj broj povećava”, smatra profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, u ovoj “prvoj fazi”, u toku ove nedelje, sledi rigorozna kontrola poštovanja mera, kao i zatvaranje lokala i kafića koji ne poštuju mere.

“Ako to ne da rezultat u narednim danima ići će se na skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata”, izjavio je Tiodorović.

Pooštravanje trenutnih mera dr Tiodorović je najavljivao već neko vreme kada je broj obolelih u Srbiji naglo počeo da raste. Međutim, kako kaže, skraćenje radnog vremena kafića neće doneti nekog efekta ako ne poštuju pravila okupljanja i organizovanja žurki pa veći efekat vidi u povećanju kontrole.

“Ono što vidim kao svetlu tačku jeste stvarno rigoroznija kontrola i primena svih zakonski dozvoljenih formi. Veoma se snažno uključila komunalna milicija i asistencija policije, ipak je drugačija situacija nego što smo imali u novembru i decembru, a da ne pričamo o julu koji nam je odneo mnoge živote”, podseća dr Tiodorović.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ten + nineteen =