MANIFESTACIJA “DANI BEOGRADA”: Do 19. aprila veliki broj besplatnih programa

Manifestacija “Dani Beograda” počinje danas, a do 19. aprila biće organizovan veliki broj besplatnih programa.

pixabay.com
pixabay.com

Između ostalog, održaće se tri velika koncerta, 16, 17. i 18. aprila na Kalemegdanu kod Pobednika. Održaće se i tri javna vođenja kroz tri epohe koje je Beograd prošao. Jedna je srednjovekovna, epoha kroz vreme despota Stefana Lazarevića i srpske vlastele, druga je vezana za Otomansku imperiju i Osmansko carstvo, koja se posebno odslikava na Kalemegdanu i treća je epoha Obrenovića, koja je vezana za oslobađanje Beograda i Srbije od turskog ropstva.

Zainteresovanim posetiocima vrata će otvoriti veliki broj muzeja, a ulaz će, kao i za sve ostale programe, biti besplatan. Biće organizovane i brojne izložbe, koncerti, dečje predstave… U Maloj galeriji Narodnog muzeja biće otvorena izložba odabranih radova sa foto-konkursa “Arheološka fotografija – spoj prošlosti i budućnosti”. Na izložbi će biti predstavljene 24 fotografije 18 autora, među kojima će tri biti nagrađene kao najuspelije.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda priredio je brojne programe. Danas u 14 sati u Svečanoj sali Zavoda na Kalemegdanu biće otvorena izložba “Hoteli i kafane grada Beograda – prepoznavanje spomenika kulture” autora istoričarke umetnosti Ljubice Radovanović. Izložbe će biti otvorene i u kuli Nebojša, a jedna od interesantnijih je i postavka “Džez u Beogradu”, koja će takođe biti izložena na Kalemegdanu na Savskom šetalištu. U Rimskom bunaru posetioci će moći da otputuju u srednji vek kroz prizmu starih mapa, remek-dela geografske istorije…

Izvor: Informer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

20 + 12 =