MARKO ĐURIĆ čestitao svim pripadnicima romske zajednice Svetski dan Roma

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je danas svim pripadnicima romske zajednice i Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine u Srbiji Svetski dan Roma.

printscreen
printscreen

Đurić je izrazio želju da se unapredi status pripadnika romskog naroda u svim sferama života, a posebno u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, kulture, zdravstvene zaštite i zaštite identiteta.

Srbija će, kao i do sada, raditi na obezbeđivanju kvalitetnog institucionalnog okvira za unapređenje položaja romske populacije, jačajući multietnički sklad i miultikulturalnost, navodi se u saopštenju iz Kancelarije.

– Danas se sa posebnim poštovanjem sećamo da je u ratnim i poratnim godinama na Kosovu i Metohiji veliki broj Roma delio istu sudbinu sa srpskim narodom i pri tome ostao odan državi Srbiji, što je, kao mnogo puta u istoriji, povezalo naše sudbine u borbi za ostvarivanje ljudskih i političkih prava – naveo je Đurić.

On je istakao da će država Srbija nastaviti da neguje poštovanje prema različitostima i da promoviše politiku jednakosti u oblasti ljudskih i svih drugih prava za njene građanje.

– To je ujedno i mera vrednosti i zrelosti cele države i svakog pojedinca – poručio je Đurić.

Izvor: Tanjug, Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 − one =