MINISTAR ĐORĐEVIĆ: U septembru bi moglo da dođe do povećanja minimalne cene rada

U septembru bi moglo da dođe do povećanja minimalne cene rada, a tada bi moglo već da se “kalkuliše” i sa povećanjem penzija.

printscreen
printscreen

To je rekao ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

“Sve naznake govore da nastavljamo sa aktuelnim trendom u našim finansijama i ekonomiji, što je sve odlično. To je znak da možemo da verujemo da ćemo obradovati naše građane, a neki momenat koji je najverovatniji je septembar, kada govorimo o minimalnoj ceni rada. Mi tada već moramo da znamo koliko možemo da povećamo minimalnu cenu radu, samim tim da možemo da vršimo kalkulacije i oko penzija”, rekao je Đorđević gostujući u emisiji “Dobro jutro Srbijo” na Hepi televiziji.

Kako je objasnio, svakih sedam dana dobija statistiku, ne samo kretanja ekonomije, već direktno iz PIO fonda.

“Mi smo već manje ‘povukli’, u odnosu na prošlu godinu, iz budžeta, što je dalo prostora da, pored povećanja, ulažemo i u privredu, da ulažemo u infrastrukturu. Što je dalo mogućnost boljitka i u drugim oblasitiima”, rekao je ministar.

Dodao je da je u razgovoru s predstavnicima MMF utvrđeno da smo mi već sada na 10,7 BDP kada su u pitanju penzije, a, kako je naveo, 11 je neka optimalna granica.

“Dakle, već sada vidimo da postoji taj prostor. Sada već na dnevnom nivou imamo jasnu matmatiku šta se dešava u PIO fondu, možemo da reagujemo promptno. Možemo da primetimo ukoliko ima nekih nepravilnosti i već sada pravimo računice za budučnost”, poručio je.

Kaže da ne bi da se poredimo sa zemljama regiona kad su penzije u pitanju, ali naglašava da Vlada Srbije ima jasan cilj da poveća penzije, te da je ono ka čemu se ide da to bude kao minimalna potrošačka korpa.

“Mislim da bi to trebalo da bude sadašnji reper, zadatak kako da dođemo do neke cifre i koja je to cifra. Kolikagod ona bude bila, trebalo bi da se izjednači sa penzijom. Sada je prosečna penzija 228 evra, pre 9 godina je bila 193 i o tome pričaju neki lideri trenutno. Ako je to dobro…”, objasnio je ministar.

U emisiji je govorio i o novom zakonu o bezbednosti na radu, koji će, kaže, uvesti sve direktive EU.

“Ono što je najveća novina, osiguranje u slučaju povrede na radu, koja će u suštini dati veću garanciju našim radnicima, gde god da su i kojim god poslom se bavili, moraće da se radi procena rizika njihovog obavljanja posla, kao i osiguranje koje će pokrivati ako do povrede dođe. To će imati svi oni koji imaju ugovor o radu. Mi već imamo zako o bezbednosti o radi koji u praksi pokazuje da su sudski procesi veoma dugi, što sada neće biti slučaj”, kazao je Đorđević.

Najavio je krajem februara novi pravilnik o profesionalnim bolestima, te napomenuo značaj saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u slučajevima trgovine ljudima i nasilja.

“Jedna od obaveza koje Srbije ima je prihvatilište. Srbija godišnje ima 60 slučajeva, mi želimo da pružimo dobre uslove. Želimo da se osoba oseća zbrinuto, ali i da otklonimo sve rizike po izlasku iz centra. Zahvalni smo američkoj ambasadi, koja je otvorila Sigurnu kuću, a deo kapaciteta je iskorišćen i za prihvatilište”, naveo je Đorđević.

Izvor: Tanjug, B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × five =