MINISTAR VULIN: Igranje takozvanom vojskom Kosova izaziva ozbiljne bezbednosne probleme za čitav region

Kao što je priznanje Kosova izazvalo talas separatizma u svetu, tako i igranje takozvanom vojskom Kosova izaziva ozbiljne bezbednosne probleme za čitav region, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da je za Srbiju formiranje takve formacije neprihvatljivo.

printscreen
printscreen

– Neosuđenim teroristima dajete teško naoružanje i očekujete da će vladati mir. Posebno je licemerno kada predstavnici velikih sila, koje podržavaju vojsku Kosova, kažu da je to prilika za Srbije da postanu deo multietničkog Kosova, a ne objasne zašto takva prilika nije iskorišćena povratkom Srba na svoju imovinu u Prištini, Đakovici ili bilo kom drugom gradu na KiM. Za nas je formiranje paravojske na KiM neprihvatljivo – istakao je Vulin.

Upitan da li veruje da će Kfor, u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije na KiM, biti spreman da zaštiti srpskog stanovništvo, on je dodao da Kfor, sa 4.000 dobro obučenih i opremljenih vojnika, ima te kapacitete, što mu je i mandat.

Sa obzirom na to, prema njegovim rečima, “ili je međunarodna zajednica nemoća da obezbedi mir i vladavinu prava, ili je tzv. vojska Kosova nepotrebna avantura koja može da ugrozi mir na KiM, ali i u regionu, nema trećeg odgovora”.

Upitan od razgraničenju kao mogućem rešenju kosovskog problema, on je rekao da je “život u kome smo taoci politike razlicicith delova teroritičke OVK nesaglediv rizik za sav naš narod”.

– Što pre budemo uspostavili jasno razgraničenje sa velikom Albanijom, pre ćemo moći da zaustavimo njeno širenje i ojačamo naše pozicije. Proces rešavanja nacionalnog pitanja Srba započeće kada se budemo razdvojili od Albanaca. Vreme je da Srbija misli samo o sebi i svom narodu – dodao je Vulin.

Prema njegovim rečima, toj ideji se najviše protive “zemlje regiona koje su priznale Kosovo i optužile Srbiju da je izazvala sve ratove i sukobe”, a danas su uplašeni mogućnošću da “velika Albanija počne da se stvara na njihovim teritorijama”.

Zato, dodao je, političari iz Crne Gore i Makedonije traže da Srbija odustane od svojih interesa kako se na bi dalo opravdanje za promenu granica na njihovim teritorijama.

Vulin je u intervjuu, takođe, najavio veliku vežbu pod nazivom “Vek pobednika”, povodom 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

– Na pet lokacija više od 6.000 pripadnika Vojske Srbije sa 469 borbenih sistema i 24 vazduhoplova jednovremeno će izvoditi složene prikaze obučenosti. Forsiraće se reke i prebacivati borbena tehnika, avijacija će bombardovati ciljeve, protivvazduhoplovna sredstva će demonstrirati kako bi branila naše nebo, artiljerija će prikazati domet i moć, oklopne jedinice će u velikom broju gađati u pokretu, naša pešadija će pokazati brzinu i obučenost, padobranskim desantom pokazaćemo kako bi se reagovalo na terorističku pretnju i koja sredstva imamo za borbu u otežanim uslovima – rekao je ministar odbrane.

On je dodao da Srbija vodi izbalansiranu spoljnu politiku i, kao neutralna zemlja, “pođednako smo blizu i pođednako daleko od oba velika vojna saveza – i NATO-a i ODKB-a.

– Ove godine prvi put imamo isti broj aktivnosti sa NATO-om i sa ODKB-om – naglasio je Vulin.

Izvor: Tanjug, Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × 4 =