Ne možete da se ugojite? Probajte sa OVIM JELOVNIKOM!

Svako ima svoju muku – dok neki ne mogu da smršaju, ima i onih koji nikako ne mogu da se ugoje. Nutricionisti donose nekoliko saveta koji će mršavicama olakšati put do dobijanja kilograma.

pixabay.com
pixabay.com

Iako nekima zvuči neobično, mnogi imaju problem, ne sa viškom, već sa manjkom kilograma! Manjak kilograma, kao i višak, mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem, te je važno da se kilaža dovede do odgovarajuće.

Za one koji žele da se ugoje najvažnije je da unose više kalorija nego što troše, i to sa postepenim povećavanjem količine hrane. Za nedelju dana možete povećati telesnu masu za pola kilograma ako unosite dnevno 500 kalorija više od uobičajene doze.

Poenta nije prejedanje, a važno je i da masti moraju da čine 30 odsto celokupnog dnevnog energetskog unosa. Prednost imaju nezasićene masne kiseline kojih najviše ima u maslinama i maslinovom ulju, koštunjavom voću, semenkama. Belančevine treba da zauzimaju 40 odsto dnevnog jelovnika, a ugljeni hidrati 30 odsto.

Unete kalorije, kako ističu nutricionisti, moraju biti dobre po vas, stoga se brza hrana nikako ne preporučuje. Dobro bi bilo jesti pet ili šest manjih uravnoteženih obroka dnevno, a razmak između istih treba da bude veći od tri, a manji od pet sati. Dozvoljena je i čašica alkohola pred ručak, jer alkohol podstiče apetit.

Nutricionisti mršavicama preporučuju da jedu kad god osete glad, a i onda kada nisu – samo je važno da ishrana bude zdrava, raznovrsna i da se unosi dosta tečnosti. Odmor nakon obroka se takođe preporučuje.

Šta jesti?

Među dozvoljenim i preporučenim namirnicama nalaze se beli hleb, testa od belog brašna, keks, pirinač, sve vrste masnog mesa, jaja. Krompir, pasulj, sočivo i grašak kao primarne namirnice bogate skrobom i sve salate od svežeg povrća sastavni su deo ove dijete. Jedite i med, čokoladu, džem, ali nikako na prazan želudac. Dajte prednost sokovima sa dodatkom šećera, čokoladnom mleku, orasima i lešnicima.

Takođe, važna je i fizička aktivnost. Osim što je važna generalno za zdravlje, dobra je i jer povećava apetit. Najbolje bi bilo vežbati predveče, nakon čega će vam se otvoriti apetit, što znači da ćete dobro večerati.

Jelovnik:

Doručak: 100 g belog hleba,  30 g maslaca,  70 g sira,  2 jajeta

Užina I: 200 g voća

Ručak: 100 g belog hleba,  200 g masnijeg mesa,  200 g povrća,  kolač

Užina II: 100g keksa

Večera: 100 g belog hleba,  100 g mesa,  200 g mleka,  salata po želji

Šta posle dijete?

I posle dijete je važno da se pridržavate precizno izmerenih količina hrane. Dakle, dnevno morate da pojedete: do 500 g hleba, do 600 ml mleka, 200 g masnih sireva, 300 g masnijeg mesa, 50 g maslaca, 50 ml ulja, 350 g povrća, 500 g voća, 100 g šećera i meda.

Izvor: Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen − eighteen =