NEMAČKA: Desničari smešteni u nacističke zgrade!

Novoizabrani poslanici liberalne Partije slobodnih demokrata (FDP) i ultradesničarske Alternative za Nemačku (AfD) dobili su kancelarije u “neobičnoj” zgradi – nekadašnjem sedištu nacističkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

pixabay.com
pixabay.com

Nekima nove prostorije neće prijati, a drugi su sigurno oduševljeni jer, objavio je nemački “Bild”, iznad vrata pojedinih kancelarija poslanika, koji će sutra prisustvovati prvoj sednici Bundestaga u novom sazivu, nalaze se u mermeru ugravirani kukasti krstovi.

Bundestag je morao da pronađe dodatni kancelarijski prostor zbog toga što je broj poslanika porastao na 709 u odnosu na 630, koliko ih je bilo u prethodnom sazivu, kao posledicu složenog nemačkog izbornog zakona i variranja broja poslanika nakon svakog izbornog ciklusa.

Navodi se da je u zgradi u kojoj će biti kancelarije poslanika FDP i AfD nekada bilo smešteno i Ministarstvo pravosuđa komunističke Istočne Nemačke i da su svastike bile zamaskirane sve do 1988. godine kada su tokom renoviranja zgrade ponovo otkrivene.

Ovo neće biti prvi put da se poslanici smeštaju u kancelarije u toj zgradi, pošto je u prethodnom sazivu Bundestaga oko 30 predstavnika konzervativnog saveza Hrišćanskodemokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel i sestrinske bavarske Hrišćanskosocijalne unije bilo tu smešteno.

Ali oni sigurno nisu bili oduševljeni prostorom, kao članovi AfD, koji u javnosti slove za neonacističku stranku.

izvor: MONDO/Tanjug

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14 + 19 =