NEVIĐENO: IKEA uvela novine u poslovanje

Berlin — Švedski proizvođač nameštaja Ikea otvorila je svoju prvu energetski održivu prodavnicu nameštaja u Karstu kod Diseldorfa.

pixabay.com
pixabay.com

Nova Ikeina prodavnica je jedinstvena u njenom lancu širom sveta, a koštala je dvostruko više nego što je bilo planirano.

Ono što je izdvaja u odnosu na ostale prodavnice je mogućnost trgovine pod dnevnom svetlošću, sa energetski efikasnijim tehnologijama, prirodnim materijalima i eksterijerom koji mogu da koriste kako radnici tako i posetioci.

U novoj prodavnici nalaze se terasa i krov, gde posetioci i zaposleni mogu da izađu. Osoblje može da koristi fitnes i sobu za masažu, u restoranu je dostupan vegetarijanski hot-dog, a 50 odsto električne energije dobija se od solarnih panela na krovu.

Ali to nisu jedine novosti za Ikeu.

Pojedinačne inovacije koje dobro funkcionišu u Karstu takođe će biti uvedene i u drugim prodavnicama.

Kako je rekao, tim koji se pozabavio promenom koncepta “plave kutije”, 2013. godine, kada su počeli rad na ovom projektu, razvijen je vodič za dizajn kako bi buduće Ikeine prodavnice mogle da postanu održivije.

Nakon toga je nastavljen dizajn enterijera nove Ikeine zgrade – pilot-projekat u Karstu u Nemačkoj, koji je postao najodrživije skladište Ikee ikada i model koji je uzor ostalim prodavnicama širom sveta.

Sve ovo je rezultiralo do sada neviđenom Ikeinom prodavnicom sa mnogo osvetljenja kroz različite oblike dnevne svetlosti, energetski efikasnih tehnologija, prirodnih materijala i eksterijera.

Ova prodavnica predstavlja promenu celokupnog koncepta originalne prodavnice koja izgleda kao “plava kutija”, bez mnogo prirodnog osvetljenja.

Sveukupna atmosfera u novoj prodavnici je prijatnija i komfornija, a tu je i prostor za sastanke, što mesto sada čini i društveno i ekološki održivim.

Proces i izgradnja je započeta u avgustu 2013. godine, a već tada je rečeno da će kupci u potpuno novom ambijentu Ikeinog prodajnog mesta moći da uživaju na jesen 2017. Od 2007. godine rađeno je na razvijanju i istraživanju, kao i unapređenju metoda koje će se primeniti za ovaj Ikein “prvenac”.

izvor: b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two − two =