Nova barikada u Zvečanu; Oglasio se NATO; Vučić poslao jasnu poruku; “Nema povlačenja”

U severnom delu Kosovske Mitrovice izvršena je akcija kosovske policije, a građani su bili na ulicama. Bačen je i suzavac. U akciji je ranjen Srbin.

Kako prenosi reporter Kosovo onlajna, kosovska policija koja je došla iz Južne Mitrovice upala je u jednu od gradskih apoteka kako bi proverila kosovske carinske papire.

Nakon toga se narod okupio, izražavajući nezadovoljstvo pomenutom akcijom, a situacija je eskalirala kada je Kosovska policija počela da baca šok bombe i suzavac.

Rode: Upoređivanje akcije policije sa “Kristalnom noći” je neprihvatljivo

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode reagovao je povodom upoređivanja današnje akcije kosovske policije na severu sa “Kristalnom noći”.

Rode je na Tviteru nazvao to nedopustivim.

“Stop. Poređenje današnje policijske akcije sa “kristalnom noći” je neprihvatljivo. Takva poređenja doprinose narativima o iskrivljavanju i poricanju holokausta”, napisao je Rode.

Rodeovu izjavu je retvitovala američka ambasada u Prištini.

19:25

Ramuš Haradinaj ocenio da je akcija policije možda u funkciji izbora

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je, nakon današnje akcije policije na severu Kosova i Metohije i u regionu Prištine i Peći, da “institucije” treba beskompromisno da reaguju protiv onih koji napadaju “policiju” i da tzv. vlada lažne države Kosovo treba da pojasni zašto je u vreme izborne kampanje preduzeta takva akcija.

“Niko nema pravo da digne ruku na (tzv.) kosovsku policiju. Huligani i banditi moraju biti zatvoreni i država mora biti beskompromisna prema njima. Svako ko napadne (tzv.) kosovsku policiju i naruši javni red mora dobiti kaznu koju zaslužuje”, naveo je Ramuš Haradinaj u objavi na Fejsbuku.

Istakao je da je “vlada” dužna da objasni zašto se odlučila za takvu akciju tokom predizborne kampanje za lokalne izbore.

“Ako je moguće, trebalo bi ukloniti svaku dilemu da su te radnje možda sprovedene radi izbornih efekata”, poručio je Haradinaj.

Barikade se uklanjaju u Bošnjačkoj četvrti

U severnoj Mitrovici uklonjene su barikade postavljene nakon akcije kosovske policije za oduzimanje krijumčarene robe.

Put je sada slobodan za saobraćaj.

“Očajnički pokušaj Kurtija”

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je današnje nasilje na severu KiM pokušaj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da demonstrira silu uoči lokalnih izbora u nedelju i pozvao Kfor i NATO da hitno reaguju i rasporede snage kako bi se sprečilo dalje nasilje.

On je na Tviteru neveo da su pod lažnim izgovorom da sprovode akciju zbog optužbi za krijumčarenje, kosovske specijalne snage, naoružane automatskim naoružanjem, upale su srpske apoteke i zaplenile lekove.

“Ovo nasilje je još jedan očajnički pokušaj Kurtija da iskoristi nasilje da demonstrira silu uoči lokalnih izbora u nedelju”, napisao je Đurić.

“Očekujemo da će EU ostati verna vrednostima vladavine prava koje zastupa”

Kosovska predsednica Vjosa Osmani oglasila se na Fejsbuku povodom situacije na severu.

Osmani kaže da je danas sprovedena policijska akcija protiv krijumčarenja i da se to ne može nazvati “akcijom na severu” jer je akcija sprovedena u različitim delovima Kosova.

“Borba protiv organizovanog kriminala je beskompromisna i o njoj se ne može pregovarati. Pregovarati i praviti kompromis s kriminalcima znači postati jedan od njih. Stoga se današnja akcija kosovske policije i carine, koje su ovlastile pravosudne institucije, ne može nazvati ‘akcijom na severu’, jer je to bila akcija u različitim delovima Kosova, protiv osoba različite nacionalnosti, te da je zajednički imenilac šverc i organizovani kriminal”, napisala je Osmani.

Osmani kaže da su Albanci i Srbi bili udruženi u organizovanom kriminalu.

Postavljena nova barikadu u Zvečanu

Srpski stanovnici severa Kosova postavili su novu barikadu u Zvečanu u znak protesta nakon akcije Specijalne jedinice Kosova, prenose Reporteri.

Drecun: Kurti koristi svaki povod da destabilizuje situaciju

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da današnja, potpuno neprimerena akcija Prištine na severu pokrajine, pokazuje da Aljbin Kurti koristi svaki i najbanalniji povod da izazove nasilje, demonstrira silu i destabilizuje situaciju, a opstanak Srba učini besperspektivnim.

Sve što Kurti radi, svi incidenti i napadi na Srbe, koji su, kaže, deo kontinuirane i smišljene akcije, ima za cilj da kod Srba stvori psihozu i natera ih da se isele u što većem broju.

Drecun je ocenio da je sada potrebna trezvena, odmerena reakcija kao što je postojala u slučaju tablica.

“Potrebna nam je akcija sa dovoljno snažnom porukom. Prva linija odbrane od ovakvih akcija Prištine je naš narod koji je pokazao da može veoma brzo da se organizuje i blokira upade mehanizovanih jedinica, odnosno specijalne policije, ali reakcija našeg naroda mora biti sinhronizovana i usklađena sa našim zvaničnim organima u Beogradu”, rekao je.

Drecun je naglasio da takav odgovor čini jak bedem bilo kakvim pokušajima Prištine da izazove nasilje nad Srbima.

17:34

Kamenovana kuća jedine Srpkinje u centru Peći

Svecla: Saveznička služba pokrenula današnju akciju

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja kaže da je današnji slučaj akcije na severu Mitrovice protiv krijumčarenja robe pokrenula jedna saveznička služba, prenosi Koha.

“Ova operacija nije usmerena protiv bilo koje nacionalnosti, ovo je usmereno protiv kriminalaca koji su švercovali ilegalnu robu na teritoriji Kosova. Vlasnik apoteke u kojoj je bilo krijumčarenja na visokom nivou i gde su napadnuti istražitelji je Albanac za kojim se traga”, rekao je on.

Mehmeti: Curenje informacija u vezi operacije

Direktor policije Samedin Mehmeti rekao je da je operacija koja se danas dogodila počela pre otprilike godinu dana. On je ukazao da je racija planirana na 26 različitih lokacija, od kojih 5 na severu Mitrovice i 4 u Zvečanu.

“Sumnja se da je došlo do curenja informacija, ovo se istražuje”, rekao je Mehmeti na konferenciji za novinare a prenosi Koha.

16:46

Kamenovana kuća jedine Srpkinje u centru Peći

Kuća jedine Srpkinje koja živi u centru Peći, učiteljice u penziji, kamenovana je juče u popodnevnim satima, saznaje Radio Goraždevac. Na kući je pričinjena materijalna šteta a slučaj je prijavljen policiji.
16:30

Grenel: “Bezobzirno; Bajden ne sme da ćuti”

Rat ili mir

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom najnovijih dešavanja na severu KiM da međunarodna zajednica mora da preduzme najoštrije mere da se prekine sa jednostranim potezima koji će ceo region dovesti pred situaciju “rat ili mir”.

Međunarodna zajednica, kako je rekao, zaista treba da donese ključnu odluku šta želi na Kosovu i Metohiji – rat ili mir.

“Ovo što se sada dešava nije samo ruganje u lice čitavoj medjunarodnoj zajednici, već predstavlja i pokušaj zastrašivanja sa krajnjim ciljem vojnog osvajanja severa KiM gde žive Srbi i sa dodatnim ciljem da se oni proteraju sa KiM”, rekao je Dačić za Tanjug. Predsednik parlamenta je podsetio da po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, bezbednosnu funkciju na KiM obavlja KFOR, odnosno NATO, navodeći da se upad jedinice ROSU dešava po ko zna koji put bez obaveštenja predsednicima srpskih opština i bez najave, kako je to predvidjeno Briselskim sporazumom.

Prema njegovim rečima, KFOR je imao obavezu da obavesti Srbe ako ih je, kako kaže, ROSU uopšte obavestila o tome, ocenjujući da je reč o još jednom kršenju Brisleskog sporazuma.

16:00

“Policijske akcije nisu etničke ili političke”

Šef kabineta premijera Albina Kurtija Ljuan Dalipi odgovorio je evropskom šefu diplomate Džozepz Borelju, nakon što je Borelj kritikovao kosovsku vladu zbog jednostranih i nekoordiniranih radnji današnje policijske akcije protiv krijumčarenja, prenosi Gazeta Ekprex

Dalipi je odgovorio da je policija danas sprovela akciju protiv kriminala i šverca u četiri opštine na Kosovu, uključujući Severnu Mitrovicu.

Dalipi je dalje rekao da nijedan visoki zvaničnik EU ne bi trebalo da pokušava da policijske akcije učini etničkim ili političkim problemom.

“Niko, a čak ni visoki zvaničnik EU, ne bi trebalo to da predstavlja kao politički ili etnički problem”, napisao je on, dodajuću da je intervencija bila tipična akcija u nadležnosti države.

15:53

Odbrana svim i svačim raspoloživim

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Raški da će srpski narod na Kosovu i Metohiji, ukoliko se nešto slično poput ovoga danas dogodi, pružiti otpor i braniće se svim sredstvima.

“Ukoliko se sledeći put desi nešto ovako, imaćeo opšti otpor. Ma šta to značilo i kako god to shvatili, ali branićemo se svim raspoloživim sredstvima”, rekao je Rakić

Hakerski napad?

Na informativni portal “Kosovo onlajn” navodno je izvršen hakerski napad, a sajt se sada nalazi van funkcije.

Tokom dana sinhronizovano blokirano je i više stranica i grupa na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram koje su direktno prenosile vesti sa Kosmeta, navodi se na Fejsbuk stranici “Direktno s Kosmeta”.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + 15 =