Ove namirnice su OPASNE po zdravlje, a sigurno ih imate u svojoj kuhinji!

Od ovih proizvoda koji su Amerikanci proglasili opasnim gotovo pa svaki unosimo u organizam nekoliko puta sedmično, no opasnost ne leži u namirnicama već u mikroorganizmima koje često kriju.

 

pixabay
pixabay

 

Za neke ste možda već i čuli, dok za druge nikada ne biste pomislili. Ove namirnice mogu biti fatalne, a neke od njih sigurno imate u svojoj kuhinji.

Semenke voća

Semenke jabuka, kao i višanja, sadrže cijanovodoničnu kiselinu. Nemojte pojesti veću količinu ovih semenki, kao ni semenki breskve i kajsije.

Rabarbara

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamen u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma, ali bilo bi vam loše i od mnogo manje količine.

Muskatni oraščić

Muskatni oraščić zapravo ima halucinogena svojstva. Da, on može izazvati halucinacije, ali samo 6 grama može dovesti do konvulzija, a 8.5 do epileptičnih napada. Ako pojedete jedan ceo oraščić, može doći do privremene psihoze koja uključuje i tešku anksioznost.

Krompir

Glikoalkaloidi, koji se takođe mogu naći u pomoćnicama, nalaze se u krompirovom lišću, stabljikama i klicama. Mogu se javiti i u samom krompiru ukoliko odstoji predugo, pogotovo ako stoji na svetlu. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u stomaku, dijareju, glavobolje, a nekada čak i komu i smrt. Misli se da bi čak od 3 do 6 miligrama ove supstance po kilogramu telesne mase moglo da bude fatalno. Izbegavajte krompire sa zelenkastim mrljama.

Bademi

Postoje dve vrste badema – slatki i gorki. Gorki bademi sadrže relativno velike količine cijanovodonika. Samo 7 do 10 sirovih gorkih badema može izazvati probleme kod odraslih, a po decu ta količina može biti čak i fatalna.

Sirovi med

Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije kojim se uništavaju štetni toksini, sirovi med često sadrži grejanotoksin. Ovaj toksin može izazvati vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje u trajanju od 24 sata. Obično samo jedna supena kašika koncentrisanog grejanotoksina može izazvati navedene simptome. Bila bi loša ideja konzumirati više supenih kašika.

Tunjevina

Opasnost tunjevine krije se u živi koju riba apsorbuje. Kada se nađe u vašem telu, živa će ili proći kroz bubrege ili doći do mozga i dovesti vas do ludila. Američka administracija za kontrolu hrane i lekova preporučuje da deca i trudnice uopšte ne jedu tunjevinu. Iako je mala verovatnoća da će vas ogromna porcija tunjevine ubiti, bilo bi dobro da obratite pažnju na to koliko je jedete na sedmičnom nivou.

 

 

 

 

Izvor:Kurir

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seventeen − 9 =