PALE CENE NAFTNIH DERIVATA: Za dva meseca gorivo pojeftinilo 14 dinara

Litar benzina početkom novembra bio 159 dinara, a sada je 144, dok je cena dizela u istom periodu pala sa 172 na 159 dinara. Cena goriva više neće padati, ali verovatno neće ni rasti, kažu naftaši

pixabay.com
pixabay.com

Cene goriva u Srbiji pale su od početka novembra do danas u proseku za oko 14 dinara po litru i sada su iste kao prošlog januara pre velikih poskupljenja! Tako je benzin sa 159 dinara, koliko je koštao pre samo dva meseca, pojeftinio na 144 dinara, dok dizel umesto novembarskih 172 dinara sa košta 159 dinara.

Prema rečima naftaša, razlog za ovo osetno pojeftinjenje je pad cene barela nafte u svetu, ali i porast nivoa Dunava, što je omogućilo da gorivo ponovo stiže tankerima. Oni smatraju i da nema razloga za brigu od novih poskupljenja i da će cene i u narednom periodu najverovatnije ostati na ovom nivou.

Sledi stabilizacija

Vlasnik kompanije “Knez Petrol” Srđan Knežević rekao je za Informer da cena goriva u Srbiji dugo nije bila ovako niska, što odgovara i vlasnicima naftnih kompanija i potrošačima.

– Benzin je od početka novembra do danas pojeftinio čak 15 dinara, dok je cena dizela u istom periodu smanjena za 13 dinara. Glavni razlog za ovako drastično pojeftinjenje je pad cene barela sirove nafte na svetskoj berzi, ali i porast nivoa Dunava, što je omogućilo prevoz rečnim putem, koji je daleko jeftiniji – objasnio je Knežević.

 

On tvrdi da ne očekuje nova pojeftinjenja goriva, ali da se nada da će cena moći da se održi na ovom nivou.

– Ovo je definitivno za sada minimalna održiva cena i ispod ovoga neće ići. Prema nekim informacijama, u naredne dve nedelje će vrednost barela sirove nafte skočiti, ali mislim da se to neće odraziti na našim pumpama i da ćemo probati da to pokrijemo od naših marži. Nadam se da će cena moći da se održi na ovom nivou, ali to ne može nikada sa preciznošću da se zna – ističe Knežević.

I generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović smatra da će na naftnom tržištu najverovatnije doći do stabilizacije cena.

 

– Tržište je izbačeno iz ravnoteže uoči uvođenja sankcija Iranu i još se nije oporavilo. Pogrešne procene i na strani ponude i na strani potražnje su dovele najpre do skoka, a zatim i do naglog pada cena sirove nafte, a neki su tu videli šansu za zaradu. Po svemu sudeći, ušli smo u period stabilizacije cena na nivou koji je prethodio potresu s kraja 2018 – smatra Mićović.

Sa njim je saglasan i Nebojša Atanacković iz kompanije “Nafta a. d.”, koji kaže da je politička situacija u svetu stabilna i da nema razloga da u bliskoj budućnosti dođe do poskupljenja cene nafte.

– Slučaj iz prošle godine, kada je cena nafte divljala, sada se sigurno neće ponoviti. Razlog tome je i smirivanje političkih tenzija u svetu, a posebno situacije oko Irana, tako da se nadam da će od toga imati koristi i potrošači kod nas – navodi Atanacković.

Padaće cene

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da će se naglo pojeftinjenje goriva sasvim sigurno odraziti i na pad cena ostalih roba i usluga.

– Benzin i dizel su tokom cele prošle godine uporno poskupljivali za dinar do dva, što je uticalo na skok cena drugih proizvoda koji zavise od prevoza. E, sada kada je gorivo naglo pojeftinilo, očekuje se da dođe i do sniženja cena raznih drugih roba i usluga. Možda ne tako drastičnog, ali u nekom minimalnom procentu, svakako – predviđa Kovačević.

Drastično pala i cena gasa

Veliki broj vozača u Srbiji sigurno će obradovati vest da je pored benzina i dizela značajno pojeftinio i tečni naftni gas (TNG), čija je cena u odnosu na pre dva meseca manja za 7,5 dinara, što je gotovo deset odsto. Koliko je ovo dobra informacija, najbolje svedoči činjenica da cena gasa “najteže pada” jer je reč o derivatu na kojem pumpe imaju minimalnu i jedva osetnu zaradu.

– Početkom novembra gas je koštao 85,9 dinara po litru, a danas je njegova cena 78,4 dinara, što je za 7,5 dinara manje – kaže Srđan Knežević.

Izvor: Infomer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × three =