PLIVANJE: Neočekivane prednosti ovog sporta!

Povećava vam apetit? I za to postoji rešenje!

pixabay.com
pixabay.com

Praznici su prošli. Uživali smo u društvu dragih ljudi, jeli, pili i nismo razmišljali o unetim kalorijama. I to je u redu, praznici su tu da bismo se opustili.

Sada je vreme da se malo pokrenemo i učinimo nešto za zdravlje. Bitno je da znate da telo ne voli agresivan pristup. To što birate neku težu fizičku aktivnosti i zapinjete u teretani, neće dati rezultat koji želite.

Najbolje je da se pokrenete nekom blažom fizičkom aktivnošću, koja će pokrenuti sve vaše mišiće, aktivirati ih. Preporuka je da počnete od plivanja a nakon samo pola sata ćete se osećati preporođeno.

Evo zašto je PLIVANJE DOBRO za telo.

 

Spržiće kalorije!

Ništa nije tako delotvorno u sagorevanju kalorija kao plivanje. Jeste li znali da za pola sata laganog plivanja možete da sagorite čak 200 kalorija? To je dva puta više nego što biste sagoreli hodanjem. Kalorije iz hrane koju ste pojeli, brže ćete sagoreti energičnim plivanjem nego, na primer, trčanjem ili bicikliranjem.

Evo koliko kalorija možete da sagorite za 10 minuta određenim načinom plivanja:

  • prsnim stilom – 60 kalorija
  •  leđnim kraulom – 80 kalorija
  • slobodnim stilom (prsnim kraulom) – 100 kalorija
  •  leptir stilom – 150 kalorija

 

Odlično za rad srca!

Osim što jača velike mišiće grudnog koša, plivanje jača i vaš najvažniji mišić – srce. Kao aerobna aktivnost, plivanje podstiče rad srca i funkciju pumpanja krvi. Doprinosi i zdravlju krvnih sudova i smanjuje upalna stanja u njima i tako smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze. Američki savez za zdravlje srca tvrdi da 30 minuta plivanja na dan kod žena može smanjiti rizik od koronarnih srčanih bolesti za 30 do 40 posto.

Koža blista!

Ovo se, naravno, odnosi samo na plivanje u morskoj vodi jer je poznato da je voda u bazenu hlorisana, a hlor negativno deluje na kožu. Morska voda je bogata mineralima poput magnezijuma, natrijuma i kalcijuma, koji hrane kožu i čine je zdravom. Redovnim plivanjem u moru znatno ćete poboljšati izgled svoje kože, zahvaljujući hidrataciji i detoksikaciji. Plivanje u moru poboljšaće stanje vaše kože u slučaju psorijaze ili ekcema, a takođe je čisti i od akni.

Trudnice ne moraju da se odreknu treninga!

Plivanje je izvrsna aktivnost za trudnice jer nema opterećenja na zglobove i stomak. Takođe, u vodi nema pregrevanja, koje trudnice inače treba da izbegavaju.

Budući da plivanje jača srce, koje onda bolje pumpa krv, njime se poboljšava cirkulacija krvi i oksigenacija, što je za trudnice i njihove bebe jako dobro. Voda takođe smanjuje oticanje zglobova u trudnoći.

Ne goji kao što kažu!

Nakon plivanja, može da se dogodi da dođe do skoka apetita. Mnogi kažu da bi pojeli sve što se nađe na stolu. Upravo tu i jeste tajna. Plivanje može podstaći apetit, ali bitno je samo da birate šta ćete jesti. Kao i kod svake fizičke aktivnosti, plivanje neće dati željene rezultate, ukoliko nije ispraćeno zdravom ishranom. Tu mislimo na kvalitetno meso, voće, povrće i puno tečnosti kao što su voda i čaj.

U prilogu vam ostavljamo galeriju za koju se nadamo da će vas inspirisati da ODMAH krenete na plivanje. Ne čekajte društvo, krenite sami, a ostali će se pridružiti kada vide kako vama dobro ide.

Izvor: SrbijaDanas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × two =