PREDSEDNIK VUČIĆ o izborima, premijerki, Hrvatima, Americi, Albancima…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da neće “podleći pritiscima” u svojoj stranki SNS da ipak bude prevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji, uz gradske u Beogradu, za koje je kazao da “misli da je realno da budu izmedju 4. i 18 marta”.

printscreen
printscreen

Vučić je u intervjuu za današnje izdanje beogradskog lista “Kurir”, medjutim rekao da “ne može sasvim” da isključi mogućnost održavanja prevremenih poslaničkih izbora.

Ministar unutrašnjih poslova “Nebojša Stefanović iskreno voli SNS i on kaže da mi u Beogradu na parlamentarnim izborima nikada nismo bili jači. Imali bismo sami 44 odsto. Dakle SNS nikada snažniji nije bio u Beogradu”, rekao je Vučić i dodao da su parlametarni izbori u Beogradu jedno, a drugo su lokalni.

Na pitanje zašto je on, za razliku od dela rukovodstva njegove stranke protiv parlamentarnih izbora, Vučić je rekao da je to zato što on kao predsednik razmišlja o interesima države, a ne stranke.

“Mislim da nam parlamentarni izbori nisu potrebni”, ponovio je Vučić i dodao da potpredsednik SNS, ministar Stefanović smatra da bi izbori bili “u najvećem interesu SNS”.

Upitan ponovo da li isključuje mogućnost izbora, rekao je: “Ne mogu sasvim da isključim” i dodao da ne može sam protiv Predsedništva SNS.

Na pitanje zašto SNS ne izlazi sa imenima, Vučić je rekao da je to “zato što će (SNS) da čeka i zato što su svi požurili sa svojim konjima na trku”.

Dodao je da njegova ideja da gradonačelnik Siniša Mali bude na listi i da je ponosan na ono što je on postigao.

“Nemojte da nagadjate jer ne možete da pogodite”, rekao je Vučić na pitanje o tome ko će biti prvi na listi SNS za Beograd.

Vučić je u intervjuu rekao i da ima “iskreno i najveće poveranje” u premijerku Anu Brnabić i da je ona ispunila njegova očekivanja.

“Svi su očekivali da će početi da gradi karijeru tako što će ispod žita da govori nešto protiv mene, da ne odgovara na prozivke onih koji ni vladi ni Srbiji ne žele najbolje. Medjutim, ona se pokazala veoma hrabra, odlučna”, ocenio je Vučić.

Na pitanje zašto se govori da on guši medije, Vučić je odgovorio: “Ja to pitam vas”.

Povodom izveštaja Evropske komisije u kojem je ta kritika, Vučić je rekao da je uvek spreman da razgovara o tome, da se na medijske slobode žale oni koji nemaju nikakvih problema u iskazivanju sloboda, oni koji pišu šta god hoće protiv njega i koji Srbiju predstavljaju kao koncentracioni logor.

“Ako ste to u stanju da napišete, o kakvim medijskim slobodama govorite?”, pitao je Vučić i dodao da je Evropska komisija “pod velikim pritiskom” dela ovdašnje javnosti “nekadašnje proevropske elite”.

U delu razgovora o spoljnoj politici, Vučić je ocenio da zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, “ne čita lekcije” Srbiji, već govori uvek ime Stejt departmenta.

“Da je to njegov lični stav, neko bi ga demantovao ili bi ga smenio. Niko ga nije demantovano ni smenio. Ji je surovi profesionalac ja to poštujem. On ima svoje stavove…”, rekao je Vućić na pitanje o stavu Jia da Srbija mora da potvrdi da je 100 odsto za EU.

Na pitanje da li je najava Kongresa SAD da će analizirati odnos Srbije sa Rusijom, direktna posledica njegovog susreta sa ruskim predsdnikom, Vučić je odgovorio da svako teba da radi svoj posao.

O odnosima sa Hrvatskom Vučić je rekao da hoće da ide u Zagreb, da hoće da razgovara i dogovara se o mnogim stvarima.

Upitan da li može da dodje do istorijskog dogovora za Prištinom, Vučić je naveo da je važno da se pokušava da se sa Albanicma postigne dogovor jer su Srbi i Albanci dva najmnogoljudnija naroda na Balkanu.

Vučić je podsetio na to da su razgovori sa kosovskim Abanicima uvek teški i dodao “ako taj istorijski konflikt uspemo da rešimo mirnim putem, to bi bilo najveće dostignuće”.

Na pitanje “da li to može da se okonča mirnim putem”, Vučić je rekao da se tome nada, ali da nije siguran kako će to prihvatiti i albanska i sprska javnost.

Dodao je da obe strane “žele da žive u mitu”, ali “probaćemo da 2018. godine to promnimo. Ne mogu da garantijeum, ali bih bio najsrećniji ako bismo uspeli. To bi bilo moje najznačajnije političko nasledje, posle fiskalnih reformi, na koje sam ponosan i koje će ući u istoriju”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da se u BIH bez obzira na to što će godina biti izborna, nada miru, stabilnosti, otvorenim i korektnijim odnosima Srba i Bošnjaka za koje je rekao da su “veoma dobri”.

izvor: beta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seven + nineteen =