Predstavnici Železnica Srbije razgovaraće se kompanijama članicama Klastera železnica jugoistočne Evrope

Kompanije članice Klastera železnica jugoistočne Evrope razgovaraće sa američkim železničkim, metro i kargo kompanijama i dobavljačima američkih železnica.

pixabay.com
pixabay.com

Kompanije iz Srbije i drugih zemalja regiona imaće priliku da tokom razgovora koji će se održati od 31. marta do 5. aprila pronađu odgovarajuće partnere za izvoz svojih proizvoda i usluga.

To je najavljeno na skupu kompanija i menadžera iz pet evropskih klastera sa predstavnicima kompanija Infrastruktura Železnice Srbije, Srbija voz i Srbija kargo u Beogradu.

Najveću šansu u SAD imaće kompanije koje imaju inovativna i savremena tehnološka rešenja, jer će tamo moći da ih predstave potencijalnim kupcima i sistem integratorima koji mogu biti partneri za plasman tih rešenja na veliko američko tržište, rečeno je na konferenciji čiji je organizator Klaster železnica jugoistočne Evrope, a domaćin “Železnice Srbije”.

Povod za organizovanje konferencije bio je panevropski projekat PERES (Promoting European Rail Excellence outSide EU), koji finansira Evropska komisija.

Konferenciji su prisustovale kompanije članice italijanskog klastera naprednih železničkih tehnologija DITECFER, Klastera nemačke pokrajine Donje Saksonije – BTS, vodeći francuski klaster transportnih tehnologija I-Trans i najveća britanska železnička asocijacija Rail Alliance.

U B2B delu skupa održano je više od 180 sastanaka predstavnika kompanija iz 12 evropskih zemalja, navodi se u saopštenju.

Načelnica Sektora za železnice i intermodalni transport u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vida Jerković predstavila je planirane projekte na srpskim železnicama koji ujedno predstavljaju i priliku za plasman proizvoda i usluga dobavljača železnica.

Naglasila je da se država na sve moguće načine trudi da nađe sredstva za izgradnju i obnovu pruga, teretnih i putničkih vozila i da zato ima kreditne aranžmane sa EBRD, ruskim, kineskim i kuvajtskim partnerima.

Izvršni direktor Železnice Srbije AD Rajko Ković naglasio da bez čvrste saradnje železnice sa svojim dobavljačima nema ni moderne ni efikasne železničke infrastrukture, vozila i prometa.

Direktor Klastera železnica jugoistočne Evrope, Milan Vučković, istakao je na skupu da je Klaster prva takva organizacija na Balkanu koja je kroz čvrsto povezivanje sa drugim evropskim klasterima i uz podršku EU omogućila kompanijama iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja regiona ne samo umrežavanje sa evropskim partnerima, nego i izlaz na velika vanevropska tržišta.

Male i srednje kompanije iz zemalja regiona teško pronalaze sredstva da samostalno nastupe na tržištima najrazvijenijih zemalja sveta i važno je da se privredne asocijacije i klasteri u Srbiji i regionu osposobe da učestvuju u evropskim projektima i da njihovi članovi konkretno osete benefite od članstva, rečeno je na sastanku, a navodi se u saopštenju Klastera železnica jugoistočne Evrope.

Izvor: Tanjug, B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × three =