PREKO 100 ZEMALJA SE UJEDINILO U NAPADU NA KINU: Žestok odgovor Pekinga

LONDON – Ruski predsednik Vladimir Putin jednom je prilikom kineskog predsednika Si Đinpinga nazvao „usamljeni ratnik“, a danas ovaj nadimak najbolje odslikava situaciju u kojoj se nalazi kineski lider!

pixabay

Više od sto zemalja iz celog sveta, među kojima je i Rusija, podržalo je zahtev Australije da se sprovede nezavisna istraga o pandemiji koronavirusa, koji je usmrtio više od 316.000 ljudi, dok je preko 4,7 miliona zaraženo.

Ekonomski rat

U zahtevu Australije poziva se na nezavisnu istragu međunarodnog odgovora na pandemiju i reakciju Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Iako se u nacrtu rezolucije, za čiji tekst se pobrinula Evropska unija, nijednom rečju ne pominje Kina, odakle je pandemija krenula, kao niti bilo koja druga zemlja, iz Pekinga su oštre reči upućene australijskim vlastima. Iz Pekinga su poručili da će uništiti australijsku ekonomiju u znak odmazde za insistiranje na istrazi. Kineske vlasti navode da će istragu sprovesti kroz organe vladajuće Komunističke partije i da nije potrebna nikakva međunarodna istraga. – Zahtev Australije za pokretanje istrage je opasan i neće dobiti globalnu podršku – bio je uveren Čeng Đingje, kineski ambasador u Australiji.

Zvanični Peking je već stopirao uvoz govedine i vina iz Australije, a kao razlog se navode „tehnički problemi i kršenje pravila o etiketama“.

Australijska ministarka spoljnih poslova Marize Pejn je istakla da istraga mora biti „nepristrasna, nezavisna i sveobuhvatna“. – Ovde se radi o saradnji međunarodne zajednice na opremanju za bolje sprečavanje ili suzbijanje naredne pandemije – rekla je ona.

SAD sa državnim sekretarom Majkom Pompeom na čelu u početku su insistirale da se u rezoluciju unesu Kina i Vuhan, grad odakle je pandemija krenula, ali od toga se odustalo. SAD navode da je kineski predsednik Si Đinping još 7. januara znao za opasnost i izbijanje epidemije, ali da su tek 23. januara stavljeni u karantin Vuhan i provincija Hubej, nakon što je više od pet miliona Kineza otputovalo u druge delove zemlje i sveta.

Odbacuju kritike

Si je rekao da je Kina „najblagovremenije“ dostavila SZO i nizu država sve relevantne podatke o epidemiji, uključujući i „genetsku sekvencu virusa“. – Sa svetom smo bezrezervno delili iskustvo kontrole epidemije i lečenja. Učinili smo sve što je u našoj moći da podržimo i pomognemo zemljama kojima je to bilo potrebno – dodao je on.

Kako je Kurir već pisao, SAD i mnoge druge države sveta spremaju se za ekonomski rat s Kinom, koji je osveta za, kako veruju, loše reagovanje te zemlje na koronu.

 

Kurir

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 × four =