PROMENE U SASTAVU VLADE: Za ovih pet ministara neće biti mesta u novom sazivu

Među onima za koje najverovatnije neće biti mesta u novoj vladi su ministri Vanja Udovičić, Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović, Goran Knežević i Nela Kuburović

printscreen

Polovina aktuelnih ministara iz SNS najverovatnije će morati da se oprosti od svog radnog mesta u Nemanjinoj 11, nezvanično saznaje Kurir od izvora bliskog naprednjacima.

Naime, tek pet od deset aktuelnih ministara iz redova SNS ima šansu da ostane u budućoj vladi.

Drastična promena

– Ovo će biti pravi primer velikih promena koje su najavljivane. Trenutno je u Vladi deset ministara iz SNS, a sudeći po planovima vrha stranke, polovina njih će biti zamenjena. Plan je da se resori povere novim licima koja su više eksperti, a manje političari. Među onima za koje verovatno neće biti mesta u novoj vladi su ministar sporta Vanja Udovičić, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, kao i ministar privrede Goran Knežević, koji zbog zdravstvenih razloga ne nastavlja mandat… Takođe, Ministarstvo pravde verovatno više neće voditi Nela Kuburović, koja je na porodiljskom – priča naš izvor.

Od ostalih petoro naprednjaka iz vrha izvršne vlasti, dodaje naš izvor, samo su dvojica sigurna: ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar finansija Siniša Mali.

– Za preostalo troje – ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, ministarku građevinarstva i saobraćaja Zoranu Mihajlović i ministra zdravlja Zlatibora Lončara – i dalje nije doneta definitivna odluka, ali su veće šanse da ostanu u Vladi.

O svemu tome razmatraće se na sednici Predsedništva SNS, koja u ovom trenutku još nije zakazana, ali se očekuje da bude danas ili sutra posle podne – navodi naš sagovornik.

Ni ministri prosvete Mladen Šarčević i ministar kulture Vladan Vukosavljević, koji formalno nisu članovi SNS, ali su postavljeni u ime vladajuće stranke, nemaju sigurnu poziciju, posebno Vukosavljević, za kog se u medijima pisalo da odlazi s ministarske funkcije i da će ga naslediti Maja Gojković.

Iskustvo i osveženje

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja “Faktor plus”, kaže za Kurir da očekuje da će ova vlada biti kombinacija politike kontinuiteta i osveženja novitetima.

– Zvuči mi logično da oko 50 odsto starih ministara iz SNS ostane, a 50 odsto ode. Upravo sam taj scenario prognozirao prateći dešavanja. Aleksandar Vučić i SNS žele da zadrže kontinuitet rada i da nastave politiku koju su vodili, samim tim je logično da ostaje jedan deo ministara. Ako bi se svi promenili, onda bi to značilo da Vlada nije radila dobro ili da se drastično menja politika, a ni jedno ni drugo nije slučaj – kaže Pejić.

Na naša saznanja da će biti velikih promena u vladi, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je kratko poručio: “I treba da bude”. Ministarka saobraćaja i građevinarstva Zorane Mihajlović kaže: – Radujem se formiranju nove vlade. Svaka nova vlada treba da je bolja od prethodne.

 

Kurir

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 − fifteen =