RADOJIČIĆ: Ne postoji zastoj u odlučivanju po zahtevima koje su građani podneli za legalizaciju

Ne postoji zastoj u odlučivanju po zahtevima koje su građani podneli, a koji se odnose na legalizaciju, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

printscreen
printscreen

Gradonačelnik je govoreći o Odluci o promeni Statuta Grada Beograda koja je stupila na snagu početkom avgusta, kazao da se iz tog razloga očekuje pojačana aktivnost gradskih opština, saopšteno je iz Službe za informisanje gradonačelnika Beograda. Kako je naveo Radojičić, gradske opštine dužne su da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Statuta Grada Beograda izvrše usklađivanje svojih statuta i moraju da preuzmu nezavršene predmete najkasnije do 1. januara 2020. godine.

– Sve do ovog datuma, kako ih gradske opštine budu preuzimale, predmeti će se i rešavati. Ne postoji vakum u rešavanju, već se samo radi o dinamici preuzimanja što je uobičajeno prilikom promene nadležnosti – istakao je Radojičić.

Podsetio je i da se jedna od bitnih nadležnosti koje je Grad Beograd ovim statutom preneo na gradske opštine odnosi na obavljanje poslova iz oblasti uređenja slobodnih površina unutar blokova, uređenja zelenih površina i dečjih igrališta. Kako je naveo, jedan od motiva za prenošenje te nadležnosti gradskim opštinama jeste činjenica da će one, u koordinaciji sa građanima ove poslove obavljati još efikasnije, što će doprineti boljoj opštoj uređenosti grada. Posebno su značajne promene statuta koje se odnose na nadležnosti prigradskih opština, kazao je Radojičić i dodao da je to pre svega u urbanističkoj i komunalnoj delatnosti.

Dodaje da one koje su prenete na pojedine gradske opštine iz oblasti urbanizma ubrzaće dinamiku pokrivenosti grada planskom dokumentacijom, čime će se stvoriti uslovi za još brži ekonomski razvoj grada.

– Smatram da nije na odmet još jednom ponoviti da je cilj donošenja ovog statuta bio da se nastavi sa decentralizacijom kako bi gradska, odnosno opštinske uprave bile što efikasnije u pružanju usluga Beograđanima – kazao je gradonačelnik.

Dodaje da poveravanje novih nadležnosti obavezuje Grad da prilikom donošenja budžeta za narednu godinu opredeli gradskim opštinama sredstva za izvršavanje tih nadležnosti.

Izvor: Tanjug, Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen − six =