Raška kroz vekove: Jelena Anžujska-kraljica Raške

Jelena Anđel  je bila žena srpskog kralja Stefana Uroša I i majka kraljeva Dragutina i Milutina. U narodu je poznata pod imenom Jelena Anžujska. Njeno poreklo dugo nije bilo tačno utvrđeno, ali je bilo poznato da je u rodbinskim vezama sa Karlom I, kraljem Napulja i Sicilije, koji je u pismu iz 1273. godine naziva rođakom. Prezime Anžujska je posledica pogrešnog prevoda imena Anđelina, koje je ponela po vizantijskoj vladarskoj porodici Anđela.

Kraljica Jelena kanonizovana je tri godine nakon smrti. Narod ju je voleo jer je pomagala crkve, manastire, sirotišta, siromašne i bolesne. Jelena se zamonašila u crkvi Svetog Nikole u Skadru; tu je kao monahinja i umrla 8. februara 1314. godine. Najpoznatija njena zadužbina je manastir Gradac gde je i sahranjena. Narod Raške joj se odužio manifestacijom Dani kraljice Jelene koji se održavaju svake godine u manastiru Gradac.

Ako želite da posetite manifestaciju Dani kraljice Jelene to možete učiniti u periodu između 31. maja i 2. juna svake godine u manastiru Gradac i Opštini Raška.

Glas Nacije.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

18 − six =