Seks nije samo zabava i igra već ima neverovatne koristi za ZDRAVLJE, otkrivamo zbog čega!

Se*s ublažava stres.

pixabay.com
pixabay.com

Seks nije samo zabava i igra, nauka kaže da ima neverovatne koristi za zdravlje. Osim što pomaže da se ublaži stres, olakšava spavanje, smanjuje krvni pritisak, podiže imunitet i, naravno, čini vas povezanijim s partnerom. Istraživanja sad sugerišu da bi vam seks barem jednom nedeljno mogao pomoći da živite duže, piše “Reader’s Digest”.

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku su pratili nedelju dana seksualne živote grupe od 129 mama koje su bile u vezi. Učesnice ove anktete davala su nedeljne izveštaje o svom zadovoljstvu vezom u kojoj se nalaze, kao i informacije o tome koliko su često intimne sa svojim partnerima. Istraživači su od anketiranih žena uzeli i uzorke krvi i analizirali ćelije za pokazatelje starenja.

Kad su naučnici uporedili izveštaje žena s njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan podatak. Majke koje su barem jednom tokom nedelje imale seksualne odnose s partnerima imale su znatno duže telomere – zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vek ćelije – od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Telomeri su vitalni za zdravo starenje

Telomeri se s vremenom razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja. Međutim, njihovi rezultati sugerišu da redovmi seks može popraviti i produžiti telomere, što znači da ćelije duže žive i pomažu ljudima da se osećaju mlađe. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom, a čini se da duži telomeri sprečavaju te bolesti.

S obzirom na to da je studija mala, rezultati trebaju biti potvrđeni daljim istraživanjem.

Izvor: SrbijaDanas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − 5 =