“Situacija postaje katastrofalna, tražili smo zatvaranje svega za vikend”

Epidemiolog Predrag Kon kaže da trenutna situacija nije dobra, uglavnom je vanredna, a u delovima gde nema mesta za smeštaj, postaje povremeno i katastrofalna.

pixabay

“Na nižim smo brojkama nego što su bile, ali to ne značin da je situacjia bolja. Sutra će ministar sa direktorima kovid bolnica držati sastanak šta prelazi u kovid sistem”, kaže Kon.

Navodi da se pričalo o opštim merama zaštite toliko dugo, ali nismo uspeli – distanca, maske, redovno pranje ruku i izbegavanje prostora gde je rizik veći od zaražavanja.

“Nama se situacija pogoršava, ali je uspon nastao posle sretenjskih praznika. Još od 25. januara kreće blag, ali stalni uspon. Prvi put je jasno rečeno 18. februara da moramo ozbiljno da pooštrimo mere”, kazao je Kon.

Jako je ohrabrujuće da broj ne raste iz dana u dan.

“Najvažnije je da se shvati da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da bude otvoreno samo za namirnice, apoteke i za gorivo, a da sve bude zatvoreno tokom vikenda. Nikada posebno nismo naglašavali policijski sat”, naglasio je Kon.

“Situacija se dramatično pogoršava”

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktorka KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš kaže da se u tom gradu i na čitavom jugu Srbije situacija dramatično pogoršava poslednjih dana.

“Danas je Niš beležio najveći broj zaraženih od početka epidemije. Mi smo se dogovorili o izlasku određenog dela kapaciteta za izlazak iz non-kovida”, kaže Janković.

Navodi da se kapaciteti jako brzo pune i da veliki broj bolnica ima preko 100 pacijenata.

“Ozbiljnije bolnice se ubrzano pune. Imamo 30 pacijenata u intenzivnoj nezi”, kazao je Janković.

Kliničari su, napominje, već iz očaja počeli da bivaju epidemiolozi u jednom trenutku.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

15 − 10 =