Snižavajte temperaturu da bi prošla glavobolja

Bolovi u grlu, curenje nosa i malaksalost nisu jedini simptomi prehlade. Respiratornu infekciju često prati i neprekidna glavobolja.

 

pixabay
pixabay

 

BOLOVI u grlu, curenje nosa i malaksalost nisu jedini simptomi prehlade. Respiratornu infekciju često prati i neprekidna glavobolja.

 Prema rečima dr Dragoslave Jovanović, načelnice neurologije Kliničko-bolničkog centra Zemun, bol u glavi nastaje zbog povišene telesne temperature, upale i oticanja sluzokože nosa, zapušenog nosa, zbog kašlja, eventualne upale sinusa.

– Glavobolju kao nezaobilazni simptom prehlade trebalo bi dodatno lečiti uzimanjem analgetika samo ako se ona ispoljila u izraženom odnosno intenzivnijem obimu, mada sa prolaženjem prehlade i ona će se povlačiti – kaže naša sagovornica.

Bol u glavi dodatno opterećuje pacijenta jer kvari raspoloženje i pogoršava malaksalost.

– Na prvom mestu trebalo bi snižavati telesnu temperaturu, jer ona je najodgovornija za intenzitet svih drugih simptoma – kaže dr Jovanović.

Naša sagovornica savetuje da bi u slučaju prehlade trebalo povećati unos tečnosti i provetravati prostorije, jer ovi naizgled bezazleni saveti značajno doprinose ublažavanju posledica infekcije, pa i same glavobolje.

Inače, glavobolja kao simptom jeste znak na koji se mora obratiti pažnja. Ona ukazuje da u organizmu nastaje promena koja se mora pratiti i ne sme se zanemariti. Nije retkost da bol u glavi bude prvi znak koji ukazuje na respiratornu infekciju, a osobe koje pate od migrene dobijaju glavobolju i zbog promene vremena, stresa, promene hormonalnog stausa u organizmu…

 

 

 

Izvor:Novosti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twelve + eighteen =