Šta sve može da zameni jutarnju kafu?

Ako ne možete da zamislite dan bez jutarnje kafe, to je OK. Ali, ako je pijete iz navike, a svesni ste da vam ne prija baš toliko, možda želite da se oslobodite te zavisnosti od kofeina. Ili vam je lekar preporučio da prestanete da pijete kafu zbog određenog zdravstvenog problema?

 

pixabay
pixabay

 

Koji god razlog bio, ako želite da zamenite prvu jutarnju kafu nekim drugim napitkom, evo nekoliko zdravih alternativa:

Zeleni čaj

Različite nezavisne studije pokazale su da ovaj čaj ublažava simptome alergija, povoljno utiče na vid, snižava nivo holesterola i rizik od karijesa, između ostalog.

Zeleni čaj sadrži manje kofeina i više antioksidanata nego kafa, pa osim što ćete uraditi nešto dobro za svoje opšte zdravstveno stanje ispijanjem šoljice ovog napitka, ne morate da se brinete da ćete se eventualno “navući” na kofein, pošto ga nema u dovoljnim količinama da bi se to dogodilo. Manje kofeina znači i manji rizik od “predoziranja” kofeinom koje je često praćeno neprijatnim simptomima kakvi su glavobolje i poremećeni obrasci spavanja.

Kefir

Ako vas muči nadimanje ili problemi sa varenjem, kefir je mnogo bolji “jutarnji” izbor nego kafa. Kefir je fermentisani mlečni proizvod, koji povoljno utiče na digestivno zdravlje jer je vrlo bogat probioticima.

Ovaj napitak sadrži više različitih tipova dobrih bakterija i u većoj količini nego što ih ima u običnom jogurtu.

Limunada

Ako dan započnete limunadom bez šećera, to je odličan način da hidrirate organizam posle čitave noći provedene u snu, bez unošenja tečnosti. Važno je samo da limunadu napravite neposredno pre nego što ćete je popiti i da koristite mlakušnu vodu. Ne mlaku, tako da vam bude neprijatno da je pijete, ali ne ni sasvim hladnu. Na taj način, dan ćete započeti vitaminom C i polifenolima, kojima je limun bogat, a to je sjajna stvar ne samo za vaš imunitet, već i za dobar ten.

Smuti

Ako je smuti vaš izbor, vodite samo računa da ne preterate sa količinom voća, da vam ne bi skočio šećer u krvi od ranog jutra. Jedan komad voća i gomila zelenog povrća kao što su spanać, kelj i slično su odlična kombinacija.

U smuti možete dodati i malo proteina, recimo jogurt ili mrvicu mleka, a i komadić avokada nije loša ideja, jer ćete tako uneti i neophodne zdrave masti, prenosi Medical Daily.

 

 

 

 

Izvor:Informer

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × four =