STIŽE POMOĆ IZ EU ZA SRPSKU PRIVREDU: Paket od 78 miliona evra pomoći

U telefonskom razgovoru sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici najavio je danas paket od 78 miliona evra za Srbiju koji je najavila Evropska komisija, kao podršku privredi u vreme epidemije korona virusa, saopšteno je danas iz Vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

pixabay
pixabay

Kako se navodi u saopštenju Fabrici je tokom telefonskog razgovora sa premijerkom Srbije “istakao potrebu da Srbija i EU zajedno rade na podršci brzom oporavku, posebno malih i srednjih preduzeća”, čije poslovanje trpi zbog pandemije.

Fabrici je rekao i da je EU “za hitne potrebe zdravstvenog sistema, a posebno za finansiranje avionskog prevoza medicinske opreme u Srbiju” opredelila 15 miliona evra, u okviru koje su do sada, izmedju ostalog, finansirani neki avionski letovi kojima je dopremana medicinska pomoć.

Prema rečima ambasadora EU u Srbiji, u suočavanju sa izazovima koje je donela epidemija korona virusa “pokrenuti su novi vidovi saradnje na osnovu Ugovora o zajedničkim nabavkama i Mehanizama Evropske unije za civilnu zaštitu”.

Premijerka Ana Brnabić se zahvalila i na donaciji medicinske opreme koju je Evropska unija nabavila za Srbiju, poput specijalnih zaštitnih maski, respiratora, kontejnera potrebnih za trijažu, kao i za prve mere podrške u zaštiti ugroženih kategorija stanovništva poput starih lica, samohranih majki i romske populacije.

“Predsednica Vlade i ambasador Fabrici su se složili da Srbija i Evropska unija treba da nastave da blisko saradjuju na prevazilaženju ove krize u duhu solidarnosti i napretku na putu Srbije ka Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju.

 

Kurir

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one + eighteen =