SVE VIŠE EVROPSKIH ZEMALJA VRAĆA RESTRIKTIVNE MERE: Francuska uvela vanredno stanje

Evropske države sve više vraćaju restriktivne mere kako bi sprečile dalje širenje koronavirusa.

pixabay

Škole i ugostiteljski objekti se zatvaraju, uvodi se policijski čas i delimični “lokdaun”.

FRANCUSKA UVELA VANREDNO STANJE

Predsednik Francuske Emanuel Makron obratio se javnosti povodom uvođenja vanrednog stanja.

On je rekao da će svako ko prekrši uvedene mere biti pronađen. Istakao je da nema više odlazaka u restorane i okupljanja prijatelja. Javni prevoz neće biti ukinut.

Policijski čas će biti na snazi od 21 do šest sati ujutru, počevši od subote. Ostaće na snazi naredne četiri nedelje, rekao je Makron.

On je rekao da će svako ko prekrši uvedene mere biti pronađen. Istakao je da nema više odlazaka u restorane i okupljanja prijatelja. Javni prevoz neće biti ukinut.

Policijski čas će biti na snazi od 21 do šest sati ujutru, počevši od subote. Ostaće na snazi naredne četiri nedelje, rekao je Makron.

NEMAČKA – REKORDAN BROJ ZARAŽENIH

U Nemačkoj je, u poslednja 24 sata, prijavljeno 6.638 novozaraženih koronavirusom, što je najveći broj u jednom danu od početka pandemije.

Zbog porasta broja obolelih od koronavirusa, u Nemačkoj je u sredu održan sastanak kancelarke Angele Merkel i čelnih ljudi pokrajina na kom je bilo reči o pooštravanju mera za sprečavanje širenja virusa.

Političari u Nemačkoj razmatraju treba li produžiti školske praznike oko Božića i Nove godine kako bi se zaraza obuzdala, iako kritičari tvrde kako nema dokaza da su škole žarišta širenja virusa.

SLOVENIJA

Od ponedeljka će se nastava od petog razreda naviše održavati na daljinu. Od petka se uvodi i ograničavanje kretanja između crvenih statističkih regija u Sloveniji, kojih je sedam. U tim će regijama nošenje maski biti svuda obavezno, ograničiće se rad određenih uslužnih i sportskih delatnosti i zabraniti okupljanje više od deset ljudi.

U ČEŠKOJ I RUSIJI NASTAVA ONLAJN, U SEVERNOJ IRSKOJ ŠKOLE NE RADE 2 NEDELJE

Češka, evropska zemlja s najvećim brojem zaraženih po glavi stanovnika, nastavu je preselila na internet i planira na teren da pošalje hiljade studenata medicine. Bolnice otkazuju zahvate koji nisu hitni kako bi se oslobodili kreveti.

“Nekad smo na rubu suza”, rekla je Lenka Krejcova, glavna medicinska sestra u bolnici Slani blizu Praga, dok se opšte odeljenje bolnice pretvara u odeljenje za obolele koronavirusom.

U Češkoj je ponovo u sredu pao rekord dnevnog priraštaja brooja novozaraženih virusom korona, najnoviji su podaci Ministarstva zdravlja.

Juče su tako za jedan dan potvrđena 9.544 pozitivna slučaja, skoro 1.000 više nego u petak koji je bio rekordan, a umrlo je 35 pacijenata obolelih od KOVIDA-19.

Poljska je ubrzala obuku za medicinske sestre i razmatra otvaranje vojnih poljskih bolnica.

Nastavu će se i u Moskvi održavati onlajn, a Severna Irska zatvara škole na 2 nedelje.

HOLANDIJA ZATVORILA KAFIĆE I RESTORANE

Holandija je zatvorila kafiće i restorane, ali je ostavila škole otvorenima.

Dnevni broj novozaraženih u Evropi u proseku je 100.000, što je trećina ukupnog svetskog rasta broja novih slučajeva.

 

Kurir

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twelve + 17 =