TOPLA LIMUNADA, REN… Šta je najbolje da jedete kada ste prehlađeni?

 

Šta jesti kada ste prehlađeni, imate virus ili grip? Uz već doboro poznati limun, od pomoći mogu da budu i neke ne tako izvikane namirnice…

 

pixabay
pixabay

 

Hrana zauzima vrlo važno mesto u borbi protiv raznih bolesti – kako ozbiljnih tako i onih svakodnevnijih poput prehlade ili gripa. I dok je većina ljudi dobro informisana o namirnicama koje treba konzumirati kada se organizam bori s nekom opasnom bolešću, malo je onih koji znaju kakva hrana pomaže u boljem i bržem svladavanju manje opasnih zdravstvenih stanja.

Čaj ili topla limunada 

Već je dobro poznato da čaj pomaže kod grlobolje i sprečavanja upala. Zeleni čaj je vrlo koristan, i to za gotovo svako stanje jer je bogat antioksidansima, a upravo oni pružaju oslonac organizmu u borbi protiv infekcije. Takođe može da pomogne i topla limunada. Citrusi sadrže veliku količinu vitamina C, ali mit je da ćete zbog toga brže ozdraviti. Međutim, mekani sloj na pomorandžama, limunu ili grejpfrutu sadrži flavonoide koji će osnažiti imunitet, pa ćete pre ozdraviti.

Pileća supa 

Pileća supa tradicionalno se smatra lekom, naročito u hladnijim periodima. Pileća supa ne samo da je topao i hranljiv obrok, već naučnici tvrde da postoje dokazi da supa pomaže u smanjenju aktivnosti belih krvnih zrnaca. Upravo su ona odgovorna za respiratorne probleme koji se često javljaju za vreme prehlade.

Crno vino 

Verovali ili ne, i crno vino je dobar saveznik u borbi protiv prehlade. Crno vino sadrži antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno disajnih puteva. Ipak, oprezno s vinom! Ako pijete tablete, alkohol ne dolazi u obzir. 

Začinjena hrana 

Verovatno vam je već dobro poznato da začinjena hrana ume da potera suze na oči, ali će zato učiniti da vaš nos bude prohodniji. Zato se slobodno prepustite renu ili ljutim papričicama.

Đumbir 

Istraživanja su pokazala da je đumbir neverovatno efikasan u sprečavanju i smirivanju mučnina ili drugih želudačnih tegoba poput zatvora, nadutosti i povraćanja. Stoga u slučaju ovih problema popijte šoljicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je đumbir odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripa, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobeđuje sve infekcije.

Soda bikarbona 

Soda bikarbona vrlo je čest sastojak lekova za smirivanje želuca, a deluje zahvaljujući hemijskoj reakciji s viškom želudačne kiseline, čime se stvara neutralnija pH vrednost u želucu. Rastvorite kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte tečnost. Mešavina vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lek za smirivanje želuca, ali i creva, što se često javlja kao popratni simptom različitih zdravstvenih stanja.

 

 

 

Izvor:Informer

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 − ten =