Trkulja (Inovia): Vakcinacija 70 odsto populacije ograničava širenje korone

Direktor Udruženja proizvodjača inovativnih lekova “Inovia” Bojan Trkulja izjavio je da bi idealno bilo kada bi se zbog korone vakcinisalo što je moguće više osoba otprilike 60 do 70 odsto populacije, jer bi se tako kapaciteti virusa za dalje širenje značajno ograničili.

pixabay

Trkulja je za današnju Politiku rekao da je “imajući u vidu da je u toku globalna pandemija i da su zbog toga zahtevi za vakcinom izuzetno veliki”, realno očekivati da će nabavka vakcine ili vakcina, ukoliko ih bude više, biti u tranšama.

“Čak i ako je takav slučaj, da ne početku možemo očekivati ograničenu količinu, ukoliko se uradi dobra prioritizacija pa medju prvim vakcinama dobiju starije osobe, hronični bolesnici, zdravstveni radnici i svi oni koji su prirodom svog posla izloženi velikoj crkulaciji ljudi, i dalje ćemo moći da očekujemo značajne pozitivne efekte vakcinacije”, naveo je.

“Zaštitom onih koji su u najvećem reziku za razvoj teške kliničke slike značajno bi već u prvom talasu smanjili pritisak na zdravstveni sistem, što predstavlja primarni zadatak u borbi protiv pandemije”, istakao je Trkulja.

Prema njegovim rečima, kasnijim proširivanjem kruga vakcinisanih i na ostale grupe stanovništva “mogli bismo da očekujemo da se aktivnost virusa smanji i spadne na nivoe koji bi bili manji i od onoga što smo videli tokom najboljih dana prošlog leta”, a zatim kako broj vakcinisanih i dalje raste ne bi bilo nerealno očekivati ni da se “širenje virusa potpuno zaustavi ili svede na sporadično pojavljivanje”.

“Pri tome, jako je važno da to bude koordinisana akcija ne samo u našoj zemlji već i u širem regionu, jer jedino tako možemo očekivati zaustavljanje pandemije”, naglasio je Trkulja.

beta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × two =