VLADA SRBIJE SPRELIMA PAKET POMOĆI: Privrednicima na raspolaganju dve milijarde evra

Vlada Srbije je danas donela uredbu o garantnoj šemi koja će obezbediti dve milijarde evra kredita privrednicima, koji će biti dostupni od utorka, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

printscreen

Vlada donela tri uredbe

Mali je na konferenciji za medije u Palati Srbija povodom novih ekonomskih mera u borbi protiv Kovida 19 rekao da je vlada donela tri uredbe i da jedna od njih obezbeđuje dve milijarde evra koji će biti dostupni privredi, kao i da najveći deo garantuje država.

Jedna je garantna šema vredna dve milijarde evra, a koja će već od utorka biti na raspolaganju. Reč je o jeftinim kreditima kod poslovnih banaka, iza kojih će stajati država.

Sa druge strane, 2.6 milijardi dinara koji su obećani prošle nedelje su već od utorka na raspolaganju i poljoprivrednicima preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede – rekao je Mali.

Sa današnjim uredbama država je zaokružila paket mera i krenula potpuno sa implementacijom ekonomskih mera.

Poreska uprava je imala 113.000 prijava privrednika koji su se u prethodna tri dana prijavili za mere pomoći državi. Fond za razvoj u međuvremenu je dobio oko 300 prijava.

Pogodili smo suštinu – ovo je garantna šema

– Gospodo privrednici, od utorka vam je na raspolaganju 2 milijarde evra kredita garantovane od strane države – rekao je Mali.

– Ono što želim da vas obavestim da će već od utorka, srede će vam već odobroti novac. Da sumiram ovo što sam već govorio, od odlaganja moratorijuma, do 100 evra za svakog punoletnog građanina, dosta malih i srednjih preduzeća su se već prijavila, što govori da smo sproveli prave ekonomske mere. Kod nas nemate taj broj gde mnogo ljudi ostaje bez posla. Pogodili smo suštinu. Garantna šema, 2 milijarde evra za privrednike, jeftin novac za sve.

Mali kaže da su krediti na period do 36 mseseci, sa grejs period devet i 12 meseci. Govoreći o ekonomskoj krizi i predviđanju MMF-a, rekao je sledeće:

– Ovo je najteža ekonomska kriza u proteklih 100 godina. Predviđenja MMF su da će srpska privreda imati od 3 odsto tokom ove godine, najmanji od svih zemalja u evropi, a naredne godine imamo predviđen rast od 7,5 odsto, po najvišim stopama rasta. Da bi se to desilo, moramo da poštujemo sve mere, i da kada krenemo sa otvaranjem naše ekonomije sve urodi plodom. Ne bi sve ovo uspelo, da nismo sproveli teške mere još 2014. godine u saradnji sa predsednikom Vučićem, ističe ministar Siniša Mali.

Posebna zahvalnost predsedniku Vučiću i Jorgovanki Tabaković

– Moram da se zahvalim predsedniku Vučiću, a i gospođi Tabaković, njenom timu, mislim da građani Srbije ne mogu da zamisle kakav je posao iza nas, šta smo uradili tokom proteklih sedam dana. Uvaženi građani i privrednici, iskoristite maksimalno sve pogodnosti koje je obezbedila država, ono što imate nadohvat ruke, rekao je Siniša Mali.

Po 100 evra građanima ekonomski opravdana mera

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da isplata po 100 evra svim punoletnim građanima Srbije apsolutno ima ekonomsko opravdanje, uprkos stavovima Fiskalnog saveta, te tvrdi da će ta mera doprineti pokretanju naše ekonomije.

Upitan kako komentariše to što Fiskalni savet smatra da je ta mera ekonomski neefikasna i socijano nefokusirana i na pitanje da li država ostaje pri tome da isplati taj novac građanima, Mali je rekao:

-Uz veliko poštovanje prema Fiskalom savetu, moj odgovor je da ostajemo pri tome i da će svim punoletnim građanima biti isplaćeno 100 evra na račun. Ne slažemo se sa tim što kaže Fiskalni savet da je to socijano nefokusirana mera, jer ovo se ne odnosi na socijano ugrožene pošto za to postoje drugi fondovi.

Kaže da ova mera ima dva aspekta: da je deo paketa sveobuhvatnih mera od 5,1 milijardu evra.

-Drugo, svi smo jednaki i na svakog od nas ova kriza utiče manje ili više i želimo da država pokaže svoju snagu i da ima novca. Želimo da građanima olakšamo izlazak iz ove krize.

Mali je naglasio da ta mera apsolutno ima ekonomsko opravdavnje i da je koriste i SAD i Hongkong, Singapur i druge razvijene zemlje.

Ističe da će taj novac biti utrošen za nabavku neke robe i nekih usluga i da će dovesti do veće proizvodnje i pokretanja naše ekonomije.

Upitan da li građani mogu taj novac da iskoriste u neke druge svrhe, Mali je rekao da mogu da ga daju u dobrotvorne svrhe ili iskoriste kako oni smatraju, pošto će to biti njihov novac.

 

Kurir

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

thirteen + eighteen =