Vučić: Na Kosovu i Metohiji je histerija, provociraju Srbe

Pariz — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će na sastanku sa predsednikom Francuske glavna tema biti pitanje Kosova i Metohije.

printscreen
printscreen

Vučić je rekao da je ovo 11. susret njega i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

“Razgovaraćemo o mnogo važnih stvari, ovo je naš 11. susret. Markon je jedan od najvažnijih svetskih lidera i iskreni prijatelj Srbije, a njegova poseta Srbiji 2019. godine bila je od istorijskog značaja za naše odnose i od tada naša politička i ekonomska saradnja imaju samo uzlazni nivo”, napomenuo je on.

“Sutra je glavna tema Kosovo i Metohija, potom evrointegracije Srbije”, najavio je on.

Vučić je rekao da Francuska želi do 2022. godine, kada će preuzeti predsedavanje tom unijom pomake po pitanju Kosova i Metohije.

“Imajući u vidu težinu situacije sa kojom se suočavamo na celom Balkanu, to nije nimalo lako, ali biću vrlo iskren i otvoren i govoriti sa Makronom o tome”, najavio je Vučić.

Po pitanju evropskih integracija Srbije, Vučić je istakao da je važno da se konačno, na osnovu predloga koji je Francuska iznela EK, a Srbija prihvatila, primeni nova metodologija.

“Da se otvori više poglavla, kroz tzv. klastere do juna, pa do decembra još dva puta toliko. Ali, mi moramo da uradimo važne stvari u oblasti vladavine prava i kroz ekonomiju da napredujemo”, rekao je Vučić.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, Vučić je podsetio da je trgovinska razmena između Srbije i Francuske 2019. dostigla 1,2 milijarde, a bila bi, kaže, danas i veća, umesto pada od šest odsto u 11 meseci prošle godine, zbog pandemije koronavirusa.

“Vakcine važnije od naoružanja”

On je kazao da je svaka vakcina protiv koronavirusa u svetu trenutno važnija od raketa i naoružanja.

Kako je rekao u Beogradu je vakcinisano 125.000 građana, u Nišu 24.000, Kragujevcu 15.000.

O izborima na Kosovu i Metohiji

Vučić je kazao da ono je što se dešavalo u Crnoj Gori prethodnih dana bez presedana.

“Da ih držite na granici zato što imaju nekoliko srpskih trobojki, a imali su i tri laptopa. O proterivanu srpskih državljana koji imaju ugovore sa njihovim poslodavcima, sramota me da pričam, mi moramo da pokažemo da smo odgovorniji i da ne ugrozimo Srbe tamo”, kazao je on.

Govoreći o dešavanjima na Kosovu i Metohiji zbog lokalnih izbora, Vučić je upozorio na provokacije na severu te teritorije.

“Tamo je sad histerija oko izbora, jer se očekuje pobeda koalicije oko Haradinaja”, kazao je on.

On je zahvalio Srbima na uzdržanoj reakciji pvoodom dolaska albanskih političar na sever Kosmeta i napomenuo: “Moramo da sačuvamo mir”.

“Došli ste do Srba da ih ponižavate, vređate, i da kažete Srbima nije ovo vaše, ovo je naše. Srbi su se uzdržali i reakcija je bila verbalna, nije bilo fizičkog nasilja, hvala im na uzdržanosti. Mi moramo da čuvamo stabilnost ne zato što smo slabiji, nego što mir i stabilnost odgovaraju nama najviše, jer Srbija ide brže nego ikad. Nikad se tako brzo nisu menjali ni regionalni ni svetski odnosi. Naša je prilika da sada napravimo nikad veći rast”, rekao je Vučić.

Na pitanje o prisluškivanju, Vučić je rekao da nadležni organi rade svoj posao.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 − one =