VUČIĆ NAKON SABORA SPC: Borićemo se da izvučemo maksimum, težak period je pred nama

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, na poziv patrijarha Irineja, sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

printscreen
printscreen

Patrijarh Irinej u obraćanju medijima po završetku sastanka rekao je da je dva i po sata razgovarao sa predsednikom, a najviše pažnje posvećeno je razgovorima o KiM.

– Stanje je vrlo teško i sa obzirom na prilike u kojim nalazimo neizvesno je kako će se naći rešenje za KiM. Borićemo se, nećemo posustati u odbrani Kosova. Ne sumnjamo u predsednikove dobre namere, u njegov trud koji ulaže, moram reći da se divim tome. Molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da ulogu predsednika odigra u najboljem mogućem svetlu i da izdrži sve teške razgovore koje vodi – rekao je patrijarh Irinej.

Predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je razgovor bio veoma otvoren i poučan.

– Nikakvih skrivenih tema ili odgovora nije bilo, vodio se ozbiljan razgovor. Meni je nešto lakše bilo nego predsedniku Vučiću. Video sam jednu iskrenost u očima svih. Mislim da je ovo dobro, veoma korisno da se vodi dijalog na ovom kapacitetu i da se utvrde zajednički stavovi – rekao je Dodik.

Vučić je na početku istakao da je razgovor trajao više od dva i po sata.

– Govorio sam iskreno i otvoreno o onome što tišti naš narod i čini mi se da smo se dobro razumeli, i da svi radimo u interesu naše otadžbine Srbije. Govorili smo i o odnosu Republike Srbije i Srpske, o našem memorijalnom centru Jasenovcu. Posle otvorene diskusije sa pojedinim episkopima, ja sam govorio istinu, iskreno, otvoreno, i rekao da nekada nismo bili u saglasju sa realnošću i da nas je to skupo koštalo. Ne bih voleo da nam se iste stvari dešavaju sada. Verujem u plodotvornost sastanka, mislim da je crkva važan činilac i da treba da je čujemo. Pred nama je težak period, ja sam izneo sve svoje brige. Mislim da je patrijarh odlično razumeo moju brigu, a neko mora da donosi teške ovozemaljske odluke. Jedan od vladika je rekao “šta god da uradiš Vučiću, bićeš kriv”. Moje je da nastavimo da se borimo, da izvučemo maksimum iz svega što možemo da dobijemo, da čuvamo mir, stabilnost, ali da ne pristajemo na ucene – rekao je Vučić.

Zasedanju Sabora, u Patrijaršiji, prisustvovao je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Vučić je juče izjavio da je ponosan što će imati priliku da prisustvuje Saboru SPC na kojem će, kako je najavio, govoriti o KiM, današnjoj poziciji Srbije i odnosu države prema crkvi, kao i da će istinama i činjenicama odgovoriti svima onima koji su tražili “njegovu anatemu i govorili najlošije stvari o njemu”.

On je, povodom medijskih navoda da su neke vladike protiv njegovog obraćanja, naglasio da je za njega velika čast što će prisustvovati tom događaju i da je to prilika da predstavi ono što radimo i da odgovori na sve neistine.

– Uopšte se neću se libiti da onima koji su tražili moju anatemu i govorili najlošije stvari o meni odgovorim, ne uvredama, nego činjenicama i da govorim o budućnosti Srbije – rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje na Saboru i naveo da će imati mnogo volje i energije da govori o Kosovi i Metohiji, poziciji Srbije danas i odnosu države prema crkvi.

Izrazio je uverenje da će njegovo prisustvo Saboru biti od značaja za dijalog i razgovor onih koji ne moraju uvek isto da misle.

Izvor: SrbijaDanas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × four =