VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE BARRY CALLEBAUT: Novi Sad dobija fabriku čokolade

Barry Callebaut grupa, vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, potpisala je danas Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije i Gradom Novim Sadom o izgradnji svoje prve fabrike čokolade u jugoistočnoj Evropi.

printscreen
printscreen

Pre potpisivanja memoranduma, delegaciju kompanije Barry Callebaut ugostio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da smo veoma srećni i ponosni što se jedan izvozno-orijentisani tržišni lider pridružuje prehrambenoj industriji Srbije, saopštila je kompanija.

– Barry Callebaut će našoj zemlji doneti najsavremeniju tehnologiju i ekspertizu, kao i investicije i radna mesta za naše ljude. Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da ovaj poduhvat uspe – naveo je Vučić, kaže se u saopštenju kompanije.

Fabrika čokolade u Novom Sadu
Memorandum o izgradnji fabrike čokolade u Novom Sadu Barry Callebaut grupa, vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, potpisala je danas Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije i Gradom Novim Sadom o izgradnji svoje prve fabrike čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Ovo najmodernije postrojenje će biti smešteno u Novom Sadu, planirano je da ima početni proizvodni kapacitet od preko 50.000 tona godišnje i predviđeno je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka), saopštila je ta kompanija.

Očekuje se da fabrika počne sa radom 2021. godine, a pre potpisivanja memoranduma, delegaciju kompanije Barry Callebaut ugostio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor Barry Callebaut grupe Antoan de Sent-Afrik (Antoine de Saint-Affrique) izjavio je da je ta kompanija u protekih nekoliko godina veoma uspešna u jugoistočnoj Evropi.

– Novi Sad je savršena lokacija za nas: drugi je po veličini grad u Srbiji, sa prestižnim univerzitetom, što nam omogućava pristup resursima koji su nam potrebni za ostvarenje naših planova. Zahvaljujući novoj fabrici u Novom Sadu, u skladu sa našom strategijom ‘pametnog upravljanja rastom’, bićemo u mogućnosti da proširimo poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja – naveo je Sent-Afrik.

On ističe da će ta fabrika predstavljati regionalni centar iz kog će Barry Callebaut snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope koja beleže veliki rast.

U saopštenju se navodi da je Barry Callebaut grupa iz Ciriha, sa godišnjom prodajom u vrednosti od oko 6,9 milijardi švajcarskih franaka (6 milijardi evra /7,1 milijardu dolara) u fiskalnoj 2017/18.godini, vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta – od nabavke i obrade zrna kakaa do proizvodnje najfinijih čokolada, uključujući čokoladna punjenja, dekoracije i smese.

Grupa ima oko 60 proizvodnih postrojenja širom sveta i zapošljava raznovrsnu i posvećenu radnu snagu koja broji više od 11.500 ljudi.

Barry Callebaut grupa snabdeva celokupan prehrambeni sektor, od industrijskih prehrambenih proizvođača do zanatskih i profesionlanih firmi kao što su poslastičarnice, pekare, hoteli, restorani i ketering, navedeno je u saopštejnu.

Izvor: Tanjug, Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × three =