VULIN povodom Dana Vojske Srbije: Sve se menja osim rešenosti srpskog naroda da bude dostojanstven i da bude slobodan

Povodom Dana Vojske Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović priredili su svečani prijem, a u ime predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, vojsci je praznik čestitao generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

printscreen
printscreen

Prijemu su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, predstavnici Vojske Srbije, diplomatski i vojno-diplomatski kor, predstavnici verskih zajednica u Srbiji.

Vulin je kazao da Vojska Srbije obeležava već drugi vek od kako se takovski grb zapalio neumoljivom željom za slobodu, kao da su se Srbiji i tada i sada postavljala ista pitanja.

Prema njegovim rečima, možda su drugačija imena tih koji postavljaju pitanja, možda su drugačija sredstva kojim nas ucenjuju, možda su drugačija oružja i jezik diplomatije, ali pitanje je uvek bilo isto – Srbi šta ste spremni da učinite da budete slobodni, šta ste spremni da date da biste bili slobodni.

– Vekovima odžvanjaju ista pitanja i vekovima srpski narod odgovara na isti način. Za slobodu – sve, za mir – skoro sve, za budućnost naše dece – sve. Vekovima odgovaramo na ista pitanja na isti način. Sve se menja osim rešenosti srpskog naroda da bude dostojanstven i da bude slobodan – istakao je Vulin, dodajući da slobode nema bez vojske, bez uređene, snažne, opremljene, zadovoljne i ponosne armije, kao i bez onih koji su spremni da se za nju žrtvuju i sećanja na one koji su zapalili takovski grb.

Vulin je rekao i da je bilo dana i godina kada je Srbija sama od sebe spuštala glavu kao da se stidi, nemajući hrabrosti da govori istinu o sebi samoj i zlu koje je doživele, sve do 2012. godine, kada je sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić postao ministar odbrane.

– Sve do tada ova vojska je bila osuđena na umanjenje, na smanjenje, na nestanak, da se ne seća sebe i da nema pravo da stvari nazove pravim imenom. Da nije bilo te velike istorijske promene kako bi danas 20 godina nakon NATO agresije govorili šta se zapravo desilo. Da li bismo imali hrabrosti da stvari nazovemo pravim imenom, da kažemo da je bila NATO agresija i poslednji veliki zločin 20. veka – naveo je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, bilo je većih sila i većeg zla, ali Srbija nikada nije bila tako sama kao za vreme NATO agresije, zbog čega je ona “najstrašniji i najmračniji čas naše istorije”.

– A te 1999. godine nije bilo nikoga i veliki svet i oni koji su nas voleli i oni koji nisu, okrenuli su glavu dok je umirao jedan mali i slobodan narod – istakao je Vulin dodavši da smo tako sami bili sa svojom vojskom, koja je bila uz svoj narod, kao i da niko nije mogao da kaže gde se završava vojska, a gde počinje narod.

– Da nije bilo vojske, policije, službi bezbednosti, narod ne bi imao u koga da gleda – navodi ministar i ističe da je danas naša vojska jača, da službe bezbednosti jačaju, kao i da se država trudi da nadoknadi nedostatke koje je napravila prethodna vlast, nečinjenem, neradom, željom da i vojska i bezbednosne službe budu slabije.

Danas činimo sve da ukažemo dužno poštovanje onima koji su branili zemlju i da ne dozvolimo da nam drugi sude i pišu istoriju, naglasio je Vulin i dodao da se danas svi trudimo da slavna imena ponovo naučimo i sa ponosom i zahvalnošću izgovaramo.

– Oni su vredni koliko su vredni i naši avioni i tenkovi i helikopteri. Ima zemalja i armija koje imaju više tenkova i aviona od nas, ali nema zemalja koje imaju više imena da ih izgovaraju sa ponosom – kazao je ministar i dodao da su prošla vremena kada smo ih se stideli. Vulin je čestitao Vojsci Srbije praznik i poželeo Srbiji srećnu takvu vojsku.

Selaković je u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije čestitao Vojsci Srbije njihov praznik, podsetivši da se njihov dan slavi na dan kada se obeležava sećanje na podizanje Drugog srpskog ustanka, 1815. godine.

Kako je naveo, te 1815. godine nije se desilo ništa novo, nego se nastavilo ono što je počelo na Sretenje 1804. godine, kada su Srbi, kao i danas gledali unapred i ispred drugih, jer su i tada živeli na raskršću na kojem žive i danas i baš zato što su se i danas suočavali sa izazovima sa kojima se suočavaju i danas.

– Neko je u jednom trenutku pokušao da ubije našu vojsku znajući da uspavljivanjem srpske vojske jedino može da uspava srpski bunt. Bilo je vremena u našoj istoriji kada nismo imali ni šefa države, ni vladu, ali smo imali vojsku i ništa nije tako vezano u našem narodu kao što su vezani vojska i narod – rekao je Selaković.

Kako je kazao, danas su pred Vojskom Srbije i državom ništa manji izazovi nego što su bili kroz istoriju, a snažanjem vojske, snaži se i naš vojno neutralna pozicija.

– Svoju vojno neutralnu poziciju smo bili prinuđeni da u nesrećnim tokovima istorijskih događaja ne da mi izaberemo, već da ona nas izabere. Štiteći vojnu neutralnost Srbije, jačajući našu ekonomiju, jačajući našu vojsku mi postajemo i ostajemo faktor stabilnosti, razuma i mira u ovom delu Evrope – kazao je Selaković i istakao da je to vidljivo više nego ikada u poslednjih sedam godina.

Prema njegovim rečima, Srbija nikoga ne omalovažava, ne vređa, ne provocira i to ne zato što je slaba, već zato što je mudra i gleda u budućnost, a jačanjem ekonomije, prijateljstava, vojske šalje poruku da nikoga neće napadati, ali da neće dozvoliti i trpeti da neko nju napada.

– Srbija šalje poruku da nikoga neće vređati, nikoga neće provocirati, da nikoga neće iživati, ali da će umeti da odgovori snažno i brzo i efikasno svakome ko preko granica razuma i pristojne mere učini njoj – poručio je Selaković.

Izvor: Tanjug, Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − 16 =