ZAVRŠENI DIGITALNI SAMIT ekonomija Zapadnog Balkana u Beogradu

Drugi Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, na kojem je tokom dva dana bilo oko 4.000 učesnika, 2.000 kompanija i 200 govornika, završen je u Beogradu.

pixabay.com
pixabay.com

lavni zaključak je da tehnologija može da poboljša živote svih i otvara nova radna mesta.

Humanoidni robot Sofija, koja je bila glavna atrakcija zajedno sa robotom Titan, iznela je zaključke samita na ceremoniji zatvaranja.

Kaže da se tokom dva dana samita moglo videti koliko tehnologija može da poboljša život ljudima.

“Verujem da tehnologija može da poboljša živote svih. To važi i za zdravstvo, finansije i mnoge druge oblasti, otvaraju se nova radna mesta koja ranije nismo mogli ni da zamislimo. Čula sam uzbudljive ideje, stvara se uzbudljiv prostor na Zapadnom Balkanu”, naglasila je Sofija.

Navela je da je naučila da će digitalna transformacija podstaći dalji privredni rast i otvaranje novih radnih mesta.

Takođe, ojačaće se visokotehnološka bezbendost, rekla je ona i dodala da će sve to biti usklađeno sa digitalnim okvirom EU.

“Hvala svima. Idemo napred i radujem se što ćemo raditi zajedno da bismo stvorili jedan napredniji svet. Hvala i vidimo se sledeći put”, poručila je Sofija.

Održani su tokom samita brojni paneli i prezentacije o procesima u digitalnoj transformaciji u Srbiji i regionu.

U tri sale u Palati Srbija predstavnici države, civilnog društva, kompanija kao i brojni gosti iz sveta, pokušali su da odgovore na ključna pitanja sadašnjice kada je reč o sajber bezbednosti, bezbednosti dece na internetu, zaštiti podataka, kao i o tome koja je uloga države i privatnog sektora u ovim globalnim procesima.

Samit je otvorila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a svečanom otvaranju prisustvovali su brojni ministri u Vladi Srbije, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Hulin Džao.

U okviru samita najbolje IT kompanije su imale priliku da se predstave političkim i poslovnim liderima Zapadnog Balkana, Evrope i sveta.

Na zatvaranju Drugog Digitalnog samita prikazan je i video “Srbija stvara”, u kome su prikazane inovativne industrije, a u cilju pozicionaranja Srbije kao zemlje koja stvara dobre, inovativne i autentične ideje.

Direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da je ovaj samit primer dobre saradnje podsetivši da je okupio više od 4.000 učesnika iz 30 ekonomija, više od 200 govornika, da je bilo 73 prezentacija i panela, kao i da se predstavilo više od 50 startapova.

On je važnim ocenio potpisivanje dva sporazuma, i to o romingu svih šest ekonomija, kao i sporazuma sa Vladom Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja u Srbiji i usluga sertifikovanja za elektronske transakcije u Crnoj Gori.

Jovanović je zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji ovog skupa.

Regionalna razmena znanja i ideja, regionalno povezivanje i omogućavanje digitalnih usluga unutar regiona od neprocenjivog je značaja za dalji razvoj za svaku od ekonomija i region kao celinu, rekao je on.

Jovanović je dodao da je iz Beograda poslata jasna poruka regionalne saradnje i napretka i da se u regionu prati vreme u kome živimo, kao i trendovi.

Osvrćući se na usluge eUprave, on je rekao da je puno urađeno u prethodnih godinu dana, a da nas još više čeka u budućnosti. “Građani i privreda mogu od institucija da očekuju usluge o kojima nisu pomišljali pre par godina”, rekao je Jovanović.

Jovanović je zamenici ministra infrastrukture i energetike Albanije Dorini Cinari svečano predao organizaciju narednog treceg Digitalnog samita iduće godine.

Ona je zahvalila na tome i poželela svima dobrodošlicu u Tiranu iduće godine.

Digitalni samit jedan je od simbola regionalne saradnje, a iniciran je Berlinskim procesom.

Samit, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, održan je u okviru Digitalne nedelje Srbije koja traje od 1. do 7. aprila.

Prvi digitalni samit održan je u Skoplju u aprilu prošle godine, a sledeće godine biće održan u Tirani.

Izvor: B92, Tanjug

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × two =