ZORAN RADOJIČIĆ: Ekonomska saradnja Srbije i Španije u konstantnom usponu

Ekonomska saradnja Srbije i Španije je poslednjih godina u konstantnom usponu, iako i dalje postoji puno prostora za dodatni rast i unapređenje ekonomskih odnosa naših dveju zemalja, izjavio je danas gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, na poslovnom forumu “Španija – Srbija”.

printscreen
printscreen

U prethodnom periodu trgovinska razmena sa Španijom je bila oko 450 miliona evra, rekao je on i istakao da ima odličnih firmi iz Španije koje mogu da pomognu realizaciju projekata u srpskoj prestonici.

Gradonačelnik je istakao da je gradski budžet danas stabilan i da je stabilna finansijska i politička situacija ohrabrila i strane investitore.

Govoreći o projektima u srpskoj prestonici, rekao je da je posebno ponosan na projekat “Beograd na vodi” koji realizuju zajedno Vlada Srbije i i kompanija “Igl Hils” iz Abu Dabija.

To je novi centar Beograda koji će se prostirati na ukupno 177 hektara, pojasnio je Radojičić i dodao da će biti izgrađeno oko dva miliona kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora.

Vrednost cele investicije je 3,5 milijardi evra, precizirao je Radojičić.

Naveo je da je posebno značajan projekat izgradnja metroa jer, kako je dodao, Beograd kao grad koji se razvija velikom brzinom ima veliku potrebu za tom vrstom transporta.

Podsetio je da je plan da izgradnja prve linije metroa počne 2020. godine.

Naveo je i da je plan da se u Beogradu izgrade dva tunela – jedan od Karađorđeve ulice do Bulevara despota Stefana, a drugi Topčiderski tunel.

Govorio je o sanaciji deponije Vinča, izmeštanju Starog savskog mosta i izgradnji novog, izgradnji nove dečje bolnice Tiršova 2, izgradnji nove zgrade Filharmonije, ali i o gondoli koja će povezivati Kalemegdan i park Ušće.

Istakao je da se Beograd razvija planski i strateški i da je pouzdan partner investitorima.

– Imamo mnogo ideja i veliki potencijal da ih ostvarimo, a u središtu našeg interesa su ljudi i bolji kvalitet života za sve. Španske firme su izuzetno konkurentne i želimo da sarađujemo sa njima – zaključio je Radojičić.

Poslovni forum “Španija – Srbija”, koji se održava u Hotelu Hilton, organizuju trgovinsko-ekonomsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu i Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Izvor: Tanjug, Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eight + 6 =