Ako prestanete da pijete jednu vrstu pića smanjićete rizik za dobijanje dijabetesa, bolje spavati…

Prestanak konzumiranja alkohola, čak i na samo mesec dana, može značajno poboljšati vaše zdravlje. Znate li koje promene ćete najpre uočiti ako se odlučite na ovaj korak?

Konzumiraćete znatno manje količine hrane u odnosu na ranije. Alkohol uzrokuje debljanje zbog viška kalorija koje sadrži. Samim tim povećava i vaš apetit za visokokaloričnom hranom. Prema istraživanju, ljudi koji su pili samo pola čašice alkohola jeli su 11 odsto više od onih koji su apstinirali.

Iako alkohol mnoge ljude uspava, on zapravo ometa kvalitet sna. Nakon što prestanete da pijete alkohol, primetićete da možete brže da zaspite, imate kvalitetniji san i ujutru se probuditi osećajući se sveže i spremno za obaveze koje morate da ispunite.

Ako odustanete od konzumiranja alkohola na mesec dana, smanjićete šanse za oštećenje jetre za čak 20 odsto. Osim toga, nivo glukouze u krvi, ključnog faktora za dijabetes, smanjiće se za 16 odsto.

Čak i u malim dozama, alkohol negativno utiče na sposobnost želučanih mišića da razgrađiuju unesenu hranu. Takođe može ometati sposobnost probavnih enzima da funkcionišu i razgrađuju hranu. Kada je rad ovih funkcija poremećen, probava postaje loša. Prestanak konzumiranja alkohola će gotovo momentalno riešiti ovaj problem.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seven + nineteen =