Amazon “ugasio” Parler, pa dobio tužbu: Tvrde da su “licemerni” i “politički motivisan

Društvena mreža Parler tužila je tehnološku kompaniju Amazon, tvrdeći da je njenom suspenzijom donela nezakonitu i politički motivisanu odluku u korist kompanije Twitter.

pixabay

U tužbi podnetoj Okružnom sudu u gradu Sijetlu, kompanija Parler je navela da joj je Amazon naneo žestok udarac prekidom usluga veb hostinga – nakon što su Apple i Google prekinuli distribuciju njihove aplikacije, prenosi Glas Amerike.

Sudskom tužbom Parler od Amazona traži trostruku odštetu, vraćanje prethodnog statusa, i usluge koje je ranije ugovorio.

Takođe, zahteva i novčanu odštetu tvrdeći da je imao više od 12 miliona korisnika i izgubila milione – u trenutku u kom je odlazeći predsednik Donald Tramp sugerisao konzervativnim pristalicama da društvenu mrežu Tviter zamene Parlerom.

“Bez Amazona, Parler je gotov jer nema načina da se poveže na mrežu”, navodi se u tužbi.

Istovremeno, kompaniju Amazon optužio je za licemerje zbog nepoverenja u vezi sa Parlerovim sposobnostima za nadziranje rada platforme – uključujući uklanjanje sadržaja koji podstiču nasilje.

Ukazano je da je Amazon suspendovao Parler uprkos tome što u tom smislu nije razmatrao Twitter – društvenu mrežu na kojoj je, kako tvrde, nedavno jedna od čitanijih i prenošenijih objava bila “Obesite Majka Pensa”, aktuelnog američkog potpredsednika, navodi se u tužbi Parlera.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one + 6 =