Amerikanci uhvaćeni u krađi sirijske nafte

Kineska novinska agencija Sinhua objavila snimak na kom je prikazana beskonačna kolona cisterni koje prevoze naftu iz Sirije ka američkoj bazi u Iraku.

pixabay.com

Kako se navodi, cisterne pune nafte natankane su u severoistočnoj sirijskoj provinciji Hasakah, a nafta je namenjena američkim vojnim bazama koje se nalaze u susednom Iraku.

“Radeći to, SAD ne samo da kradu naftu iz Sirije, već uništavaju čitav ekonomski lanac u toj ratom izmučenoj zemlji”, ocenila je kineska agencija.

Provincija Hasakah je inače najbogatija upravo naftom, ali i žitaricama.

Sirijsko ministarstvo za naftu saopštilo je da Amerika, ali i strani plaćenici, dnevno ukradu oko 66.000 barela nafte dnevno, što je u proseku oko 80 odsto od ukupnog sirijskog izvoza nafte.

Istovremeno, navodi se u snimku, Sirijci se svakoga dana suočavaju sa nestašicama goriva na pumpama i prinuđeni su da čekaju u redovima kako bi napunili rezervoare svojih vozila.

Sirijski eksperti optužili su SAD za ozbiljna kršenja prava u Siriji i to još od 2014, navodeći da pod izgovorom borbe protiv sirijskog režima i Islamske države Amerika svakodnevno krade ogromnu količinu nafte, ali i namerno podriva sve napore Sirije za obnovu poljoprivrede namećući im sankcije. Sirijci za to vreme umiru od gladi.

 

B92/Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 + fifteen =