Anonimusi napravili haos u Moskvi

Jandeks je potvrdio hakerski napad u kojem su njihovi brojni taksi vozila pozvani u centar grada u ulici koja inače ima problema sa saobraćajnim gužvama.

pixabay.com

Od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, hakeri iz kolektiva Anonimusi daju doprinos odbrani zemlje, barem u virtuelnom svetu.

Poslednjih meseci su u više navrata napadali i rušili ruske veb stranice, dohvatili i objavili brojne privatne podatke ruskih kompanija, pa čak i hakovali štampače. Iako još nema zvanične potvrde, Anonimusi su takođe preuzeli odgovornost za hakovanje ruske taksi službe Jandeks.

Kako se navodi na Tviter profilu povezanom sa Anonimusima, u tome su im pomogli hakeri iz volonterske organizacije IT Armi of Ukraine, pokrenute za borbu u sajber prostoru.

Kao i u slučaju Ubera i sličnih servisa, korisnici Iandek-a mogu da pozovu taksi preko aplikacije, a prema pisanju više medija, hakeri su uspeli da poremete tu uslugu i pozovu brojne taksi vozila do centra grada u ulici u kojoj su gužve svakodnevna pojava.

U svakom slučaju. Veliki broj taksi vozila koji su se istovremeno pojavili dodatno je pogoršao situaciju i paralisao saobraćaj na oko 40 minuta.

Jandeks je takođe potvrdio da je došlo do hakerskog napada – u saopštenju za javnost su napisali da je došlo do “pokušaja ometanja usluge” i da je na ulicu u centru grada pozvano na desetine taksija. Pozive, dakle, nisu upućivali stvarni korisnici, već hakeri i tako zagorčali jutro svima zaglavljenima u moskovskoj saobraćajnoj gužvi.

Jandeks je ubrzo promenio algoritam, a iz ove kompanije poručuju da se slične situacije ne bi smele ponoviti. Kako navodi Engadžet, ovo je prvi slučaj u kojem su hakeri koristili taksi aplikaciju da izazovu saobraćajne gužve.

 

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − four =