Beograd nije za svačiji džep: Bolje iznajmljivati nego kupovati stan?

Promene koje je globalna pandemija donela tokom proteklih godinu i po dana nisu zaobišle ni dinamično tržište nekretnina u Srbiji.

Manje migracija unutar zemlje i više vremena provedenog u kući doveli su do iznenađujućeg trenda pada tržišne vrednosti nekretnina za iznajmljivanje, dok se upravo suprotno dogodilo kada je u pitanju prodajna cena stambenih prostora u Beogradu.

Dok se situacija sa pandemijom polako umiruje, ekonomske posledice kao i promene u različitim industrijama nam tek predstoje, te ćemo ih svakako osećati u narednom periodu i u real estate kategoriji. Kada uzmemo u obzir da je grad Beograd najdinamičniji što se tiče tržišta nekretnina u Srbiji, jasno je da su upravo tu uočene najveće cenovne turbulencije tokom 2020. i prve polovine 2021. Ukupno gledano na nivou teritorije celog grada, a fokusirajući se na stanove, istraživanja pokazuju da su cene za izdavanje niže i to za 4,8%, dok su cene stanova za prodaju skočile za oko 21,1%.

Jeftinije nego u Beogradu: Navala Srba na nekretnine u Turskoj

Tradicionalno najpopularnija naselja u Beogradu, opštine Stari Grad i Savski Venac i dalje drže primat u pogledu cene kvadratnog metra stambenog prostora nekretnina za izdavanje, međutim, gledano u odnosu na proteklu godinu, trenutno je i tamo je povoljnije iznajmiti stan, pokazalo je istraživanje koje je tokom maja sproveo Indomio portal.

Kada pričamo o fluktuacijama cena kvadrata stambenih prostora u glavnom gradu, moramo uzeti u obzir i veliki broj stanova koji se na teritoriji Beograda iznajmljuju na kratke periode (takozvani stanovi na dan), te da su globalna kriza i smanjenje kretanja dramatično uticali na povećanje raspoloživih nekretnina za rentu, a posledično i na smanjenje cene mesečnog najma. Pa tako, najveći pad cene zabeležen je na Novom Beogradu (-8,1%), Savskom Vencu (-5,6%), Starom Gradu (-5,5%), Paliluli (-4,8%) i Voždovcu (-4,6%).

Sa druge strane, zanimljivo je to da, dok su cene stanova na najam pale, osetna je promena cene kvadrata za kupovinu u gotovo svim beogradskim opštinama, te je sada potrebno izdvojiti više novca za nekretninu naročito u Zemunu, na Zvezdari i na Voždovcu, ali i na perifernim naseljima poput Grocke, Sopota, Surčina i Mladenovca.

Tokom 2021.godine, cene stambenog prostora na prodaju u prestonici nastavljaju prikazuju kontinuiran rast, a jedan od faktora koji je doveo do tog porasta 5,2 – 21,1% (u zavisnosti od lokacije) za kvadratni metar je i veliki broj novoizgrađenih i luksuznih objekata širom centralne gradske zone, prikazuju istraživanja Indomia.

Banke prodaju kuće pod hipotekom – gde su jeftinije?

Govoreći o najatraktivnijim gradskim opštinama poput Starog grada, Savskog Venca, Vračara, Voždovca i Novog Beograda kvadrat prostora na ovim teritorijama je i dalje daleko skuplji nego na perifernim opštinama, pa je tako prosečna cena kvadratnog metra stana na ovim teritorijama 1750 – 2680,5 evra.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three + twelve =