BOGATA PONUDA NA BEOGRADSKIM PIJACAMA: LETO OBILUJE RAZNOVRSNIM, DOMAĆE UZGAJANIM SEZONSKIM NAMIRNICAMA

Beogradske pijace su nezaobilazna mesta posebno tokom leta. Pijačne tezge su prepune svežih sezonskih plodova koje svakodnevno donose upravo oni koji su ih brižljivo gajili, iz svih delova Srbije. Tek ubrano voće i povrće koji mami svojim izgledom, ukusom i mirisom, puža mogućnost da uživate u omiljenim letnjim kulinarskim đakonijama, ali pre svega da se zdravo i raznovrsno hranite.


LETO OBILUJE RAZNOVRSNIM, DOMAĆE UZGAJANIM SEZONSKIM NAMIRNICAMA
Ukoliko se opredelite za namirnice čija je sezona u punom jeku, maksimalno ćete iskoristiti benefite aktuelnog voća i povrća, jer je tad najzdravije, najukusnije i najjeftinije. Kupovinom na pijaci, direktno od poljoprivrednih proizvođaća, birate za sebe najbolje – sveže, tek ubrano voće i povrće poznatog porekla.
Ukoliko ste ljubitelj sezonske hrane, uvek možete uživati u kvalitetnim obrocima i koristiti blagodeti svakog godišnjeg doba. Posebno tokom leta, kada je na pijacama veliki izbor raznovrsnog domaćeg povrća i vođa. Bila bi prava šteta propustiti bilo koji dan, a da svoje obroke ne upotpunite svežom boranijm, plavim patlidžanom, tikvicama, mladim krompirom, krastavcem, paradajzom, paprikom, mladim lukom, graškom, salatama, raštanom, rotkvicama, kupusom, keljom, celerom, koprivom, blitvom, ili nekim drugim, Vama omiljenim povrćem koje je dospelo u sezoni.


U ovom periodu je i najveći izbor voća sa naših prostora, koje je ukusno, mirisno i veoma zdravo. Trešnje, jagode, borovnice, maline, kupine, višnje, kajsije, breskve, šljive, lubenice, dinje su najukusnije i najzdravije u sezoni. Svakako ih uvrstite u ishranu jer sadrže brojne vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente.
Prilikom izbora voća i povrća najvažnije je da bude sveže, prirodno gajeno i zrelo ubrano. Zato su pijace oduvek važile za najbolje, a za mnoge i jedino mesto pouzdane kupovine raznovrsnih, visokokvalitenih proizvoda sa našeg podneblja.


Prednosti ishrane koja se bazira na korišćenju sezonskih namirnica su brojne. Pre svega, domaće voće i povrće, koje se prodaje na Beogradskim pijacama, dolazi direktno iz bašti i voćnjaka poljoprivrednih proizvođača, koji ih gaje na tradicionalan način. Samim tim ono je sveže i zdravo, jer je zrelo ubrano i donešeno na pijacu ubrzo posle toga. Takve namirnice imaju veću nutritivnu vrednost i višestruko su blagotvorne za zdravlje. Kupovinom od poljoprivrednika koji svakodnevno iznose svoje proizvode na pijace, obezbeđujete namirnice čiji vam je kvalitet već doro poznat. Od prodavaca možete saznati sve o njihovom poreklu, načinu gajenja i tako izabrati najbolje za sebe. Imajući u vidu da se sezonsko voće i povrće bere
kada je sazrelo u prirodnom okruženju, ono ima mnogo bolji ukus i više hranljivih sastojaka u odnosu na ono koje je gajeno van sezone i tretirano sredstvima za rast u veštačkim uslovima. Samim tim i obroci koje pripremate biće mnogo uksuniji i zdraviji.


Od trenutka kada je ubrano, povrće i voće postepeno gubi svoju jedrinu, svežinu i hranljivost. Ukoliko ga kupujete direktno od proizvođača, značajno skraćujete put koji ono prođe od bašte do vaše trpeze, jer je najčešće ubrano istog dana, ili dan pre. Kupovinom sezonskih proizvoda obezbedićete ne samo kvalitetnu hranu, već ćete ostvariti i uštedu, jer voće i povrće gajeno u sezoni, kada su najoptimalniji uslovi za njegov rast i kada ga ima u izobilju, ima i najpovoljniju cenu. Izaberite najbolje za sebe i uživajte u bogatoj ponudi sezonske domaće uzgajane hrane koju nude vaše Beogradske pijace.

 

JKP GRADSKE PIJACE / Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 3 =